„Čtvrť velkých činžáků z 19. století, které se střídají s ostrůvky svěží zeleně, je od Václavského náměstí vzdálená jen pár minut, ale zdá se, jako by byla na míle daleko. V poslední době tahle oblast získala kosmopolitní atmosféru - díky expatům, studentům Erasmu a digitálním nomádům, kteří se tu zabydlují,“ píše magazín Time Out o Vinohradech.

Vyzdvihuje také osobité krámky a kavárny i farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad. Magazín také přidává několik tipů, jak na Vinohradech strávit takřka dokonalý den – vybízí k návštěvě nedalekého Národního muzea, zmíněných farmářských trhů na „Jiřáku“, večeři v pivovaru či k pozorování romantického západu slunce nad Pražským hradem z Riegrových sadů.

Vinohrady skončily v padesátce nejvíc cool čtvrtí na 32. místě. Jako úplně nejlepší z hodnocení vyšla čtvrť Nørrebro, která leží v dánské Kodani. „Tato rozmanitá čtvrť, ležící severně od kodaňských jezer, je oslnivým spojením historických památek, ultramoderní architektury a gastronomie, na kterou může být město právem hrdé,“ píše Time Out. Bodovala také čtvrť Andersonville amerického Chicaga, soulská čtvrť Jongno 3-ga, Station District v litevském hlavním městě Vilniusu či newyorská čtvrť Chelsea.

V anketě téhož magazínu už v září bodovala Praha, která si vysloužila titul nejkrásnějšího města světa, v žebříčku nejlepších měst pak skončila sedmá.

Fotogalerie
40 fotografií