Letošní přehlídka má téma Štěstí, které podle kreativního ředitele festivalu Jiřího Macka vzniklo spontánně po složitém období. Kromě prostor Gabriel Loci na Smíchově se hlavní program odehrává také v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Kreativní ředitel dodává, že za poslední dva roky vzniklo mnoho nových značek, trendů a řada firem získala novou energii.

„Uvědomili jsme si, že je potřeba se věnovat i širší škále činností, přemýšlet o udržitelnosti, o soucitu a hodnotách,“ řekl. V rámci každoročního udělování cen se bude mimo kategorií jako móda, šperk nebo nábytek letos poprvé udílet cena za udržitelný design.

Když by šaty byly z ohně

Součástí přehlídky designu je už podruhé v řadě například Moravská galerie, druhá největší galerie v České republice. Výstava se nachází ve velkém sále, který je plný různých oděvů a doplňků od Liběny Rochové. Expozici vévodí velké červené šaty, které připomínají divoký plamen. „Liběna Rochová nám v dubnu letošního roku věnovala velkou část svých módních kolekcí, okolo 150 kusů oblečení, šperků a obuvi,“ říká Daniela Křižanová, produkční marketingu Moravské galerie.

Výstava prezentuje průřez tvorbou Liběny Rochové za posledních 20 let. Červené šaty byly inspirovány sousoším Velká Červená od Karla Nepraše. „Autorka inspirací sousoším tak vyjadřuje poctu známému sochařovi,“ dodává Daniela Křižanová. Instalace devíti modelů z klíčových módních kolekcí nebyla vůbec snadná. 

„Nebylo ani tak těžké sem všechno dostat, jako spíš pracovat s místem. Architektkou prostoru byla Magdaléna Rochová, dcera Liběny Rochové. Zadělávali jsme okna a pomocí speciální technologie zavěšovali modely,“ vysvětluje produkční marketingu.

Červené stuhy ze stropu, překvapení ve skříňkách

Dalším velkým jménem výstavy je Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB), konkrétně práce z Fakulty multimediálních komunikací. Designbloku se účastní už od roku 2013. Na návštěvníky čeká interaktivní expozice, v rámci které se představují všech celkem třináct fakultních ateliérů. „Návštěvník je nucený prodírat se stěnami ze stužek, prochází jimi, až se dobere ke stěně, ve které číhají překvapení,“ popisuje Vendula Gregorovičová, marketingová specialistka UTB. 

Z každé skříňky, kterou návštěvník otevře, vykoukne jeden ateliér a jeho tvorba. Konstrukce se stuhami zabírá dvě místnosti. První místnost prezentuje práce třinácti ateliérů, druhá je samostatně vyhrazena pro ateliér designu oděvu. Každý rok se totiž prezentuje jeden ateliér zvlášť. V rámci výstavy může zaujmout úspěšný ateliér animované tvorby, který se umístil čtvrtý na prestižní mezinárodní soutěži. 

Je lepší prostředí, nebo místnost plná konfet?

Všichni návštěvníci, které jsme s Bleskem oslovili, byli výstavou uchváceni. Místo navštívilo velké množství mladých lidí, nechyběli však všechny věkové kategorie. „Jsme tu poprvé, ale líbí se nám úplně všechno. Dobrá byla místnost plná konfet na zemi,“ říká jedna studentka SŠUD. Její kamarádce se zase líbily výplně do balíků a jimi napěchované kalhoty.

„Není to tu jako v klasické galerii, kde jsou všechny exponáty statické, třeba zrcadlo položené na zemi. Můžu si tu vše osahat a s blízka prohlédnout,“ říká Valérie. Další dívka Sára si pochvaluje rozmanitost vystavovaných exponátů. „Je tu od všeho něco. Potkávám tu spoustu mladých úspěšných lidí a můžu tu získat inspiraci,“ raduje se. 

Pedagogovi Aleši Růžičkovi z gymnázia Pierra de Coubertina se líbí vybrané místo. „Nechal se promluvit starý nevyužitý prostor a naskytla se možnost, aby vyšly na povrch schované krásy a do nich se instalovaly nové prvky,“ myslí si. Podle pedagoga spočívá větší část kouzla Designbloku v prostoru.

„To další je citlivá instalace a kvalita jednotlivých výrobků. Prostor dává expozici život,“ říká. Po letech, kdy se Designblok konal na Výstavišti, dostává volbou lepšího místa výstava nový rozměr. Jediné, co by se podle něho dalo zlepšit, je označení jednotlivých výstav, aby člověk o něco nepřišel.

Video
Video se připravuje ...

Designblok uvnitř Jan Dařílek

Fotogalerie
93 fotografií