Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Blesk Ordinace pod taktovkou Fakultní nemocnice Ostrava: Pod širým nebem se vyšetřuje lépe, míní ředitel

7. října 2021
05:00

Blesk Ordinace v Ostravě táhla! Na Masarykově náměstí se před stánky tvořily dlouhé fronty lidí. Zájemce neodradilo ani nepříliš příznivé počasí.

Zástupy lidí se vytvořily u stánků na kontrolu zraku, tlaku či mateřských znamének. Zájem však byl i o vyšetření plic či cukrovky. Lilo jako z konve, lidé však trpělivě čekali, až na ně přijde řada. Mnoho z nich pak ze stánků Fakultní nemocnice Ostrava i dalších partnerů odcházelo se spokojeným úsměvem.

„Jsme rádi, že zájem o akci je takový. Jedním z důvodů je možnost nechat si zkontrolovat své zdraví v přirozeném prostředí. Mnoho lidí má totiž mezi stěnami ordinací či na chodbách nemocnic strach,“ řekl ředitel nemocnice Jiří Havrlant.

Pouze v Ostravě měli lidé v rámci Blesk Ordinace jedinečnou příležitost. Šlo o stánek Domova Alzheimer, kde probíhalo vyšetření „alzheimera“ a demence. Při čekání na lékařskou prohlídku nechyběl pro návštěvníky akce bohatý program na podiu, během nějž se zde vystřídaly desítky špiček ostravské fakultní. O moderování se postaral ostravský rodák Bořek Slezáček.

Blesk Ordinace? Záslužná věc

Spolupráci na ostravské Blesk Ordinaci si velice pochvaloval také ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant. „Nabídli jsme vyšetření v rámci klíčových oborů naší nemocnice. V Ostravě máme největší problémy s chronickými onemocněními, s ischemickými chorobami srdečními, vysokým tlakem a rovněž brontichidami, které nejvíce zatěžují zdravotní systém,“ řekl ředitel Jiří Havrlant.

Babička s vnučkou vyzkoušely plíce

Ruku v ruce si nechaly vyšetřit plíce babička Věra Poláchová (79) i s vnučkou Michaelou Ptáčkovou (21). „Máte plíce, jak zvon,“ vyslechla seniorka od specialistů z ostravské fakultní nemocnice. „Jsem ráda, že jsem se mohla o svém zdraví během Blesk Ordinace všechno dozvědět, děkuji,“ těšila se spolu s vnučkou, jíž doporučili vzhledem k jejímu věku a zadýchávání plavání a návštěvu lesa.

Přežila autonehodu, chtěla umět pomoci

Stánek „Resuscitace“ přišla vyzkoušet Božena Tušková (75). „Před lety jsem přežila autonehodu v Chorvatsku, otočili jsme se čtyřikrát přes střechu. Chtěla jsem vědět, jak pomoci druhým,“ vylíčila usměvavá seniorka a se zaujetím se pustila do nácviku správné nepřímé masáže srdce.

Vyšetření diabetu seniorku uklidnilo

Dlouhou frontu před stánkem na vyšetření diabetu si vystála i seniorka Marie Pešlová (76). Šla k němu trochu s obavami. „Já jsem hrozně na sladké, nedokážu mu odolat. Jím ho skoro od rána do večera. Cukrovky jsem se bála,“ přiznala. Výsledek vyšetření ji potěšil. „Mám hodnotu hladiny cukru 5,5 milimolu na litr krve, což je v normě,“ řekla s úlevou.

Seniorku Marii Pešlovou vyšetření na cukrovku uklidnilo. Seniorku Marii Pešlovou vyšetření na cukrovku uklidnilo. | Michal Charbulák

Ve výborné kondici

Jak je na tom s duševním zdravím, přijela zjistit na celostátní setkání Blesk Ordinace seniorka Růžena Thielová (78) z Bílovce. „Těšila jsem se sem velmi, a jak jsem slyšela u odborníků, nejsem na tom ani v mém věku vůbec špatně,“ radovala se po testování na demenci. „Jsem na tom tak dobře, že mi ve stánku řekli, že by sami chtěli být v takové kondici a síle,“ usmívala se žena i s jinak pevným zdravím.

Kamarádky zajímal tlak

Jak jsou na tom s krevním tlakem a i tepem, přišly z ostravské čtvrti Vítkovice do centra města zvědět kamarádky Věra Halamíková (63) a Anna Šiková (66). „V našem věku je dobré vědět, jak na tom je člověk, který celý život těžce pracuje. Obě nerady chodíme do nemocnice na vyšetření, takže jsem tu ty stánky Blesk Ordinace uvítaly,“ byla nadšená Anna Šiková.

Video  Blesk Ordinace v Ostravě táhla! Ostravská fakultní »proklepla« 1350 pacientů!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Příště Praha

kdy: 13. 10. 2021, středa

místo: Karlovo náměstí

čas: 12:00 – 18:00

ve spolupráci: Všeobecná fakultní nemocnice Praha

Podívejte se také, jak vypadala Blesk Ordinace v Brně.

Video  Tlačenice u vyšetření znamének, zraku a plic: Brňané vzali Blesk Ordinaci útokem!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi