Noviny z roku 1921 byly hlavně o politice. Není divu, Československo se chystalo oslavit teprve třetí narozeniny a každá strana měla své představy o jeho fungování. Texty novin, které za různé strany, odbory či organizace „kopaly“, byly poměrně ostré.

Kromě deníků frčely i týdeníky. Na Ostravsku vycházely třeba tři německé deníky a rovnou dvě „rudá“ periodika. Řešily se „politické řeči“ oponentů, vládní programy či chystaný zákon o zákazu podávání alkoholu mladším 18 let. Ale také socializace dolů či posílení vlivu menších stran.

Humor nechyběl

Taková závažná témata si jistě žádala odlehčení. „Proto s úspěchem vycházely třeba Humoristické listy. Byl to takový tehdejší časopis Dikobraz,“ srovnala Pavla Kališová a upozornila na pečlivě propracované kresby k fórům.

Samostatnou kapitolou byl časopis Nová kultura. Ten se pouštěl do témat, která byla v té době poměrně tabu, například masturbace či „kult abstinence“ a bral je hodně z duchovní stránky. Pohlavní nezdrženlivost bylo podle tehdejšího tisku nutné léčit.

VIDEO: Kutnohorská pobočka Film Legends Musea pod názvem Aliens vs Predators Experience Museum.

Video
Video se připravuje ...

Kutnohorská pobočka Film Legends Musea pod názvem Aliens vs Predators Experience Museum odhaluje sbírku postav z filmů Vetřelec a Predátor... • VIDEO Blesk – Jan Jedlička, Ivan D. Hladík


Fotogalerie
11 fotografií