Sociální síť Facebook si klade za cíl spojit lidé z celého světa. Ovšem v pondělí 4. října svého slibu nedostál. Patrně nepovedený, zpackaný update některého ze serverů Facebooku vedl k tomu, že přestala fungovat nejen největší globální sociální síť, ale výpadek pocítili i uživatelé Instagramu a WhatsAppu, tedy produktů mateřského Facebooku. Služby Instagram, WhatsApp, Facebook, Messenger a Instagram  „zmizely z internetu.“ Zpravodajský web BBC to přirovnává k tomu jakoby někdo vytáhl „kabely ze svých datových center najednou a odpojil je od internetu."

Interní chyba

O interní chybě anonymně hovořili pro agenturu Reuters i někteří zaměstnanci Facebooku, připomněl britský Mirror. Sociální síť k výpadku služeb uvedla, že se nejednalo o hackerský útok, ale o „problém při změně konfigurace“ systému.

„Nemáme důkazy o tom, že by vinou výpadku byla ohrožena uživatelská data,“ přispěchala také s uklidněním znejistěných uživatelů. Podle expertního serveru Privacy Affairs ale mohou být ohroženy data až poloviny uživatelů! Zmíněné a příbuzné aplikace využívá 3,5 miliardy uživatelů. 

Jsou náznaky toho, jak uvádějí některé portály, že Facebook spadl proto, že někdo umazal kus kódu,a jeho vinou celý systém dotčených sociálních sítí vůbec nefungoval. 

Miliardové ztráty

Jakmile technologický gigant zaznamenal globální výpadek, sociální síť Twitter publikovala příspěvek: „Zdravíme, doslova každého.“ Při výpadku utrpěl vysoké finanční ztráty nejen šéf Facebooku Mark Zuckerberg, který ztratil v přepočtu přes 150 miliard, ale také někteří podnikatelé. Podle informací zpravodajského webu NPR.org někteří ztratili až celý den své práce. „Facebook, Instagram, WhatsApp a Messenger jsou pomalu opět online. Omlouvám se za narušení – vím, jak moc se spoléháte na to, že naše služby zůstanou ve spojení s lidmi, na kterých vám záleží,“ napsal Mark Zuckerberg na Facebook poté, co se dala síť dohromady.

Lidská chyba?

Otázkou však zůstává, co se tedy stalo? Facebook vyloučil hackerský útok. Daniel Angus, profesor digitální komunikace vysoké škole QUT v australském Brisbane, uvedl, že příčinou mohla být drobná chyba zaměstnance. Vedoucí inženýr podle něj mohl udělat základní transpoziční chybu. „Malá chyba se šíří do celé sítě,“ uvedl pro zpravodajský web ABC Angus. K tomuto vysvětlení se přiklání i Marek Kowalkiewicz, ředitel Centra pro digitální ekonomiku na QUT. „Právě teď jsme ve světě spekulací, ale velké organizace mohou dělat úplně základní chyby. Moje podezření bylo, že došlo k nějaké změně konfigurace na Facebooku, něco se pokazilo a šířilo se to jako vlna internetem,“ dodal.

Potřeba konkurence

Incident ukázal potřebu větší konkurence, uvedla evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová na twitteru."Na technologickém trhu potřebujeme alternativy a možnosti volby. Nesmíme se spoléhat na několik velkých hráčů, ať už je to kdokoli," napsala. Připomněla pravidla fungování digitálního trhu a služeb, která loni přijala Evropská komise.

Provozovatelé internetových platforem podle nich ponesou větší odpovědnost za obsah příspěvků a budou muset účinněji postupovat proti šíření nelegálních textů či prodeji nelegálního zboží. Velké technologické firmy budou zároveň pod hrozbou pokut muset změnit dosavadní praxi často omezující činnost menších konkurentů.

VIDEO: Nenaleťte na Facebooku. Jak se správně chovat na sociální síti

Fotogalerie
28 fotografií