Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Šťastné a barevné.“ Venezuelský diktátor zahájil s předstihem Vánoce. Odvádí pozornost od krize

Autor: ČTK - 
5. října 2021
18:49

Ač je teprve začátek října, ve Venezuele už tamní autoritářský prezident Nicolás Maduro zahájil Vánoce, které podle něj budou šťastné a plné barev. Maduro, za jehož vlády od roku 2013 uteklo z této jihoamerické země před represemi režimu a bídou na šest milionů lidí, oznámil začátek Vánoc na videu zveřejněném na jeho twitterovém účtu. Na záběrech se s manželkou radostně procházejí po vánočně vyzdobeném prezidentském paláci.

„Přišly Vánoce začátkem října,“ prohlásil Maduro na videu natočeném v atriu prezidentského paláce, které září barvami a v němž je několik ozdobených vánočních stromků. „Ve Venezuele budeme mít Vánoce šťastné, krásné, plné světel a barev,“ dodal prezident země, v níž podle Světového potravinového programu (WFP) asi třetina lidí trpí nejistotou v dodávkách potravin a potřebuje pomoc.

Při natáčení videa se také Maduro ironicky zeptal, kam se nahrávka umístí. „Dnes spadl Facebook, WhatsApp, Instagram, nevím, kde toto video budeme publikovat,“ ptá se na záznamu Maduro a odkazuje tak na pondělní výpadek zmíněných platforem.

První dáma: Venezuela pokvete

Není to poprvé, co Maduro zahájil Vánoce ve Venezuele dříve, než je tam obvyklé. Loni to udělal v polovině října a předloni na začátku listopadu. „Tyto Vánoce budou plné radosti a ta bude dvojnásobná: dva měsíce radosti, obzvláště pro děti,“ prohlásila 1. listopadu 2019 na slavnostním zahájení vánočních svátků po boku Madura jeho žena Cilia Floresová. „Uvidíme Venezuelu kvést, a ne proto, že já jsem Cilia Floresová,“ zažertovala. Flores jsou španělsky „květiny“.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro s manželkou Cilií Floresovou Venezuelský prezident Nicolás Maduro s manželkou Cilií Floresovou | Reuters

Podle argentinského serveru Infobae se Maduro předčasným zahajováním Vánoc snaží odvrátit pozornost od hluboké ekonomické i politické krize, s níž se Venezuela už několik let potýká a z níž opozice i řada expertů viní právě jeho socialistickou vládu. V zemi je nedostatek základního zboží, potravin i léků a zdravotnického materiálu a několik let tam funguje přídělový systém, který ale podle opozice zvýhodňuje příznivce režimu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi