Střídat se budou po skupinách, ta první v pondělí dopoledne „oblehla“ místní vodárnu. Živel ji v červnu připravil o střechu. „Zaměříme prostor, nachystáme materiál a pustíme se do díla. Ta původní střecha byla rovná, nová bude sedlová. Pro kluky je to výborná forma praxe,“ svěřil Blesk.cz Petr Vítek, vedoucí učitel odborného výcviku.

Dobrovolníků v Mikulčicích od léta výrazně ubylo, na obci proto netají radost. „Jsme vděční, že žáci se svými mistry přijedou a pomohou před nástupem podzimních plískanic dát obec do stavu, kdy přečkáme zimu,“ řekl starosta Josef Dvořáček.

Kam napřou kluci své síly, bude záležet na domluvě. Určitě se dostane i na poničenou 400 metrů dlouhou hřbitovní zeď a další obecní majetek. „Bydlím tady, hned po tornádu jsem pomáhal. Kluci z Brna uvidí, co jsme od června zmákli,“ řekl učeň Filip Nosek.

Jeho kamarádi budou ubytování na internátu střední školy v Hodoníně, stravu jim zajistí obec. Střídat se budou v týdenních turnusech nejspíš až do Vánoc.

Video
Video se připravuje ...

Tornádová zkáza domova důchodců v Hodoníně Virtual Visit s.r.o.

Reklama na učňovské školství

„Neexistuje lepší reklama na učňovské školství než tahle akce. Budoucí řemeslníci z Bosonoh ukáží, že umí zabrat a pracovat, a ještě se toho v praxi hodně naučí. A hlavně je to tam fakt potřeba. Moc díky," podotkl k aktuální pomoci Mikulčicím jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Pokrývač nad zlato

Praxi žáků z Bosonoh zaštítilo v rámci pomoci tornádem postiženým místům Centrum odborného vzdělávání pro stavebnictví Jihomoravského kraje. To upozorňuje na alarmující úbytek zmíněných profesí.

Například obor pokrývač, který ještě v nedávné době vyučovalo běžně dvanáct škol v republice, mají dnes ve vzdělávací nabídce pouze tři.

Fotogalerie
56 fotografií