Jeden z řidičů byl na místě zadržen, jelikož řídil motorové vozidlo i přes vyslovený zákaz řízení. Za různá protiprávní jednání, zejména však v souvislosti s porušováním dopravních předpisů, policisté udělili bezmála dvacet pokut v celkové výši přibližně 30 tisíc korun a další tři přestupky byly oznámeny správnímu orgánu k projednání. Dopravní policisté řidičům uložili sedm kaucí ve výši 81 tisíc korun,“ informoval v pátek o výsledcích akce s krycím názvem Zeus III. mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Do akce se zapojilo bezmála 150 policistů z cizinecké, dopravní a pořádkové služby a dále také příslušníci celní správy a vojenské policie. Řidiči mohli kontroly zaznamenat na třech základních stanovištích, z nichž jedno bylo na dálnici D1 před Prahou a další dvě na Pražském okruhu před Cholupickým tunelem. Policisté zastavovali a kontrolovali vytipovaná vozidla s možností přepravy většího množství osob, tedy nákladní vozidla, kamiony a autobusy. Policisté při akci pátrali také po hledaných a pohřešovaných osobách, vozidlech i věcech a také dohlíželi na dodržování pravidel silničního provozu. „Kontrolám tak neunikli ani řidiči osobních vozidel,“ poznamenal Hrdina.

Policisté využili moderní techniku. K dispozici měli například přístroj, který umožňuje vyhledávat osoby ukryté v útrobách vozidla pomocí detekce srdeční činnosti. Příslušníci vojenské policie pomocí skenneru kontrolovali, zda se na podvozcích vozidel nepašuje nelegální zboží nebo nelegální migranti. S vyhledáváním tabákových výrobků celníkům pomáhal služební pes Stuart. Dopravní policisté s využitím váhy zjišťovali, zda nákladní vozidla nepřekračují hmotnost danou zákonem.

S ohledem na aktuální situaci týkající se nelegální migrace budou policisté v takovýchto akcích i nadále pokračovat, dodal policejní mluvčí.

Fotogalerie
44 fotografií