Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hádka Maláčové a dalších v debatě Blesku: Češi v důchodu později než v 65? A kde na penze vzít?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. září 2021
14:18
Autor: vei, for - 
29. září 2021
12:30

Důchodová reforma je podle ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) připravená. Proč už tedy není schvalená? A jak je možné, že se nestihla sestavit a projednat za 8 let, kdy bylo u vlády hnutí ANO? Debata Blesku se stočila k poměrně ostré hádce mezi ministryní a přítomnými experty na sociální politiku z řad dalších adeptů o Sněmovnu. Hlavním tématem bylo kromě komplexní změny i to, kdy do důchodu vlastně zamířit a zdali náš systém zvládne vysoké důchody ufinancovat. 

Na téma důchody a sociální služby přišli do studia Blesku debatovat Aleš Juchelka (ANO), Jana Maláčová (ČSSD), Hana Aulická Jírovcová (KSČM), Olga Richterová (Piráti), Viktor Vojtko (STAN) a Markéta Pekarová Adamová (Spolu/TOP 09). 

Během debaty se řešila především důchodová reforma. Celistvá změna je zatím v nedohlednu, ačkoliv ji slibovala vládní ANO ve svém programu. Podle Juchelky byl návrh o reformě předložen „za pět dvanáct“ a proto se nestihl.

Video  Předvolební debata - důchody a sociální služby  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

„Měli jste 8 let!“ 

„Naše vláda, která nyní trvá tři roky, velkou část mandátu trávila bojem s pandemií, nedokážu si představit, že v době nouzového stavu, přeplněných nemocnic a kolabujícího zdravotnictví bych řešila spravedlivé důchody,“ řekla Maláčová, proč se nestihla důchodová reforma projednat.

Ministryně uznala, že diskuze trvaly dlouho, ale podotkla, že se neustále pracovalo, na což ukazuje i nedávný krok vlády, kdy se důchody zvýšily nad zákonnou valorizaci o 300 korun. Na dotaz, kde se na to vezmou peníze Maláčová odvětila, že ČSSD dlouhou dobu říká, že se musí změnit daňový mix a že se musí vybírat od „superbohatých“ a musí se zachovat národní průmysl.

Pouhou „tříletku“, kterou se hájila Maláčová, ale smetla ze stolu předsedkyně TOP 09. „Vláda neměla jen 4 roky, ale 8 let,“ podotkla. „Po volbách si k tomu musíme okamžitě sednout (…) Na rozdíl od nich nezůstaneme pouze u slov, ale přejdeme k činům,“ dodala s tím, že důchodová reforma je jednou z prvních věcí, kterou chce koalice SPOLU řešit.

„Kolik ještě potřebujete? Jak vám mají lidé věřit, že to prosadíte? Nebyli jste schopni se dohodnout ani, když jste byli ve vládě,“ obořila se Markéta Pekarová Adamová na ministryni poté, co Maláčová v debatě zmínila, že má reformu připravenou.

Video  Jak chtějí získat vaše hlasy? Tři sekund pro kandidáty v debatě Blesku o důchodech  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Podle místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové byl problém i v tom, že ustanovená komise nedostávala finální návrhy, o kterých by mohla hlasovat. „Naprosto první věc je informovanost,“ řekla také Richterová, která již delší dobu volá po tom, aby lidé věděli, co přesně si od důchodu mohou představit, jaká by mohla být jeho výše a jak tedy na to konto změnit své chování.

„My jsme poslali naše konstruktivní nápady hned, jak byla sestavena komise,“ uvedla mimo jiné Richterová. Podle ní ale nebyla touha v komisi věci vlastně projednat. Myslí si, že se jednalo spíše o volební tah.

Podobného názoru je i Pekarová Adamová. „Vy jste se rozhodli najednou před volbami, že je dobré pro to najednou hlasovat,“ okomentovala stávající změny, jako je již zmíněné schválení 500 korun pro matky za jedno dítě a za odhlasování dřívějšího odchodu do důchodu pro záchranáře.

Zvyšovat či nezvyšovat daně?

Po hádce o tom, proč už není důchodová reforma dlouho ve schvalovacím procesu, začali politici v debatě Blesku řešit body možné reformy. Zatímco dílčí části, jako je 500 korun pro matku za vyhované dítě, již byly schváleny, řada z nich je stále jen v debatách. Mezi nimi je především systém financování. 

Hlavní otázkou v debatě Blesk Zpráv bylo, zdali zvyšovat daně, aby se dokázaly nové důchody ufinancovat - Počítejme s 500 korun za dítě, se zvyšováním nad zákonnou valorizaci a s případnými ztrátami za dřívější odchod do důchodu. 

„Komisí bylo několik a musím říci, že první věc, na které se nedokážeme společně shodnout, tak je to oblast příjmové stránky. To je dogma, o kterém nechcete mluvit,“ podotkla směrem k opozici Aulická Jírovcová, která podobně jako Maláčová zmínila, že je zapotřebí popřemýšlet o změně daňového mixu.

Na přímou otázku, zdali tedy zvyšovat daně opoziční Pirátka Richterová zmínila, že její strana spolu s koaličním partnerem Starostové a nezávislí připravila několik bodů, jak daně změnit. „Máme tam digitální daň, současně chceme ušetřit za státní správu digitalizací,“ zmínila pár namátkou. 

Koaliční partner Vojtko dodal, že to má řadu dlouhodobých aspektů, jako je podpora investic, pomoc soukromému kapitálu a podpora robotizace. 

Zato zástupce za vládní hnutí ANO promluvit poměrně jasně. „Daně zvyšovat nechceme,“ zmínil. A stejně mluvila i Pekarová Adamová. „Považujeme to za nemorální zavádět nové daně, když se vláda nesnaží krotit výdaje,“ hřímala. 

Do důchodu pořád ve stejném věku?

Debata se stočila i k dalšímu důelžitému bodu - Kdy vlastně do důchodu zamířit. „Ani náhodou. My nezvedneme věk odchodu, sice stoupá věk dožití, ale ne věk dožití bez zdravotních potíží (…) To nejde. Lidé se do důchodu těší,“ vzala si slovo Maláčová. Dodala, že reforma by mohla odpracovaných 35 let snížit na 25 let - neměnil by se ale věk odchodu. 

Podle Pekarové Adamové by se měl věk odchodu každých 5 let přehodnocovat. Postoj zástupkyně SPOLU překvapil zástupkyni KSČM. „Mě velmi mrzí a překvapuje, že 65 let je pevná doba. ODS hovořili o tom, že se chtějí bavit o navyšování a že 70 let není nic, co není neznámého,“ podotkla.

Juchelka zvyšování věkové hranice zcela nevyvrátil. „V tuto chvíli to nemáme ani v předvolebním programu,“ podotkl s tím, že ale předpokládá, že se o tom budou bavit a bude se o tom diskutovat na půdě Poslanecké sněmovny. Teď se ale zvyšovat nebude, zopakoval. 

„Lidé si připadají jako blbci,“ 

S tímto tématem souvisí i zůstávání v práci i nad věkovým limitem, kdy může člověk zamířit do důchodu. „Lidé o to stojí, ale si připadají jako blbci, není tam bonifikace ani zohlednění toho, že člověk dál přispívá do systému,“ myslí si Richterová, která podotkla, že tak lidé mnohdy odejdou později, ale mají méně peněz. 

Maláčová zmínila, že princip musí být jednoduchý - čím déle člověk pracuje a čím déle odvádí, tím více by měl v důchodu mít. „Ten, kdo odpracuje 25 let a zároveň již dosáhne důchodového věku bude mít logicky méně,“ konstatovala. 

Podle Juchelky je přáním, aby měl pracující důchodce každým rokem navíc 1,5 % ke stávajícímu důchodu. Vedle toho by měl podle opozice existovat zaručený důchod minimálně 10 tisíc. Nyní na 10 tisíc nedosáhne podle Richterové 120 tisíc osob. 

Další debata nás čeká již ve čtvrtek 30. září, kdy bude tématem Bydlení a doprava. Celý předvolební debatní kolotoč zakončí Superdebata lídrů ve studiu Blesku, kterou v úterý 5. října od 11:00 budou moderovat Vera Renovica a Jakub Veinlich. Samotné volby nás čekají v pátek 8. října a v sobotu 9. října. 

Redakce Blesku i nadále nezve zástupce hnutí SPD, protože v živě vysílaných debatách nelze zajistit korektnost jejich často xenofobních až rasistických vyjádření, na což upozorňuje několik let po sobě také zpráva o extremismu Ministerstva vnitra. 

Koukněte se i na předchozí debatu, která se týkala spotřeby domácností a zemědělství: 

Video  Otázky na tělo v debatě Blesku na téma zemědělství a spotřeba domácností  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

spania ( 30. září 2021 11:38 )

Kecy,­kecy,­kecy­...Př­ipadá vám normální nechat lidi makat do 70 let nebo kdo ví jak dlouho...?Chodit do důchodu v 65 letech už je šílenost!A víte jak se na ty staré a pomalé lidi dívají ti mladí? Asi ne. V jiných zemích si lidi užívají důch­odu,­cestu­jí,jez­dí do lázní,udržují se ve formě,mohou se věnovat svým zájmům a tady...?Buď se důchodu ani nedožijí a když ano,mají už různé zdravotní potíže,se kterými museli pořád chodit do práce a většina těchto lidí je ráda,když z důchodu vůbec vyžije a poplatí co má,na drahé dovolené mohou zapomenout.Proč to někde jde a tady u nás ne...?

luder ( 30. září 2021 11:16 )

Jestli jste to vy mladí ještě neviděli – neslyšeli
tak Piráti a Stan + Fialova trojkoalice, po volbách pak pětikoalice, chtějí a určitě to budou chtít také uzákonit, abyste šetřili peníze pro vaše babičky – dědečky - prarodiče a starali se o ně! Před několika dny to pan Fiala opět v TV potvrdil. Jinak to je vzešlé od Pirátů a Stan. Doufejme že alespoň k těm svým prarodičům máte lepší vztah než tady denně prezentujete ke starým a postiženým lidem, tu svoji nenávist! Pan Babiš nic podobného nechystá a radši lidem přidá peníze aby důstojněji žili. Holt komu není rady...však to snad znáte!

luder ( 30. září 2021 11:14 )

My máme po volbách jasný plán. Důchodcům musíme zvyšovat životní úroveň. Cíl je průměrný měsíční důchod 20 000 Kč v roce 2025. To je věc, kterou jsem si předsevzal a že své sliby plním, lidé vědí. Před minulými volbami jsem slíbil průměrný důchod 15 tisíc a letos jsme se už dostali přes tuto hranici. Taky všichni víme, že když pravice řekne důchodová reforma, tak to znamená, že všechno sníží. Že nebude důchodcům přidávat nic. Tak jako za Kalouska, kdy důchodci dostali přidáno směšných 45 korun. ODS dala v roce 2010 důchodcům nulu. Za naší vlády důchody opravdu rostly. V roce 2017 byl průměrný důchod 11 745 korun, letos na konci března už 15 351 korun. Průměrně jsme valorizovali důchody téměř o tisícovku každý rok a budeme v tom pokračovat.

luder ( 30. září 2021 11:13 )

Premiér Babiš! - Prostředky na důchody jsou, a když pravice říká, že dnešní třicátníci nebudou mít důchod žádný, tak je to jen strašení. A další ukázka toho, že ekonomice vůbec nerozumí. Důchody se vyplácejí přece na základě srážek z platu nás všech. Takže pokud budou lidé dostávat plat nebo mzdu, tak bude stát vybírat peníze na důchody a vypomáhat si zdroji z rozpočtu. Pamatujete, jak strašili Řeckem v roce 2010, Kalousek všem naposílal složenky, aby se lidi lekli, a pak tradiční strany po volbách ve vládě republiku zadlužily ještě víc. Tohle je skutečná vláda pravice. Všechno zprivatizují, rozkradou, co ještě zbylo, a účet zaplatí lidé ze svých kapes.

sakajeva ( 30. září 2021 10:14 )

Umíte si představit být na pracovišti se sedmdesátníky? Kdo je tam bude křísit? Já jsem už v důchodu, ale dobře si pamatuju, že staří lidé jsou na pracovišti jen brzdou. Samozřejmě se najdou výjimky, ale obecně to platí. Výkon ekonomiky by se neměl měřit počtem lidí, kteří pracují. I malý počet pracovníků může tvořit velké hodnoty. Řešení není v důchodové reformě, ale v automatizaci a digitalizaci. Nejdůležitější není způsob jak rozdělovat důchody, ale množství peněz, které je možno rozdělit. A bohatý stát opravdu nemusí tvořit miliony dělníků, nejsme v Číně padesátých let. Takové bohatství ve skutečnosti může vytvořit i malé množství lidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa