Posádka jeptišek, pirátů i dva Sandokani byli k vidění v úterý na hladině Vltavy v centru Prahy. Centrem města pluli dospělí i dětští vodáci v rámci tradičního závodu Napříč Prahou – přes tři jezy. Svou pálavu přijel „vyvenčit“ i zkušený vodák Petr Haštala. Ten do nafukovací kánoe sedl se svým 10letým synem Pájou, jejich poznávacím znamením byla červená vlajka s tygrem, která zdobila příď. „Letos si hrajeme na Sandokana, tak jsme měli vlajku s tygrem z Mompracemu,“ vysvětlil Petr Blesku.

Start závodu se synem nestihli – když závod začínal, teprve nafukovali loď, ani jednomu z nich to ale nevadilo. „Závod to pro nás moc nebyl, ale to vůbec nevadilo. Jeli jsme poprvé a už teď je jisté, že pojedeme zas, nemělo to chybu,“ popsal s tím, že atmosféra závodu byla úžasná. „Žádné potíže jsme po cestě neměli, bylo to super. Druhá šlajsna (vodácká propusť, pozn. red.) byla pecka, byli jsme hned mokří. Když jsme jí projížděli, křičeli jsme ,Sandokan!‘,“ vyprávěl po skončení závodu nadšený vodák.  

17letá kánoe

Na promáčení jsou Petr s Pájou zvyklí, a tak je nic takového nemohlo zaskočit – vzali jen houbu, kterou každý správný vodák v lodi vozí s sebou, a vodu dostali zase ven. Do cíle dorazili zhruba za dvě hodiny.

Petr podle svých slov jezdí na vodu už 17 let – od doby, kdy se mu narodila prvorozená dcera. A navíc pořád se stejnou kánoí. „Tuhle pálavu jsem vyrazil koupit s dcerou v kočárku,“ smál se.

Závod

Závod vznikl roku 1939 jako závod vodních skautů. Hlavní soutěžní kategorií byl proto v rámci tradice právě závod pramic vodních skautů z celé republiky, v dalších kategoriích se však mohla zapojit i veřejnost. Start byl na Císařské louce, účastníci do cíle, který byl na ostrově Štvanice, urazili zhruba 6,5 říčních kilometrů.

Jak už sám název závodu napovídá, na trati museli vodáci zdolat celkem tři jezy – nejprve Šítkovský pod Jiráskovým mostem, pak Staroměstský jezd u Karlova mostu a nakonec Helmovský jez, jenž se nachází u ostrova Štvanice. „Trať závodu je atraktivní, vede historickým centrem Prahy a je ojedinělou příležitostí ke sjetí pražských jezů, které se pro veřejnost otevírají právě jednou ročně u příležitosti tohoto závodu,“ vysvětlili organizátoři závodu ze střediska Dvojka Praha. Bezpečnost všech závodníků po celé délce trati hlídali záchranáři i poříční policie.

Fotogalerie
38 fotografií