Od revoluce stála v proluce naproti autobusovému nádraží Na Knížecí tržnice. Po třiceti letech, kdy se dovnitř odvážil jen opravdu otrlý nakupující, nechutné stánky zmizely a místní si lámali hlavu nad tím, k čemu bude uvolněné místo sloužit dál. Pozemek, který vlastní pražský Dopravní podnik, si pronajal podnikatel Martin Bary známý svým projektem Manifesto. Po několika málo měsících na nevyužívaném prostoru vyrostlo kontejnerové mini městečko, které nabízí výběr ze světové kuchyně, drinky i zábavu.

Příliš hluku?

Na oslavu otevření naplánovali provozovatelé sérii koncertů. Místo nadšených reakcí se však okolní obyvatelé začali bouřit, vadil jim neustálý hluk. „Požadujeme uzavření komplexu Manifesto, který byl vystavěn uprostřed obytné zóny a již od počátku samotné stavby posunul bydlení v přilehlých domech na hranici psychického týrání. …Spolu se zvukovou produkcí se stávají nejbližší okolní domy prakticky neobyvatelnými. Obyvatelé v podstatě nemají šanci otevřít si okno, pustit hudbu nebo televizi na normální hlasitost, či před 23. hodinou uspat své děti…,“ stojí v petici, kterou podepsalo asi šedesát lidí nejen ze Smíchova, ale z celé Prahy.

„Chtěli jsme místní komunitě nabídnout zajímavý kulturní zážitek, bohužel se to spíše obrátilo proti nám. Na zahajovací týden bylo naplánováno několik koncertů, které bylo třeba nazvučit a nazkoušet, to zřejmě způsobilo, že si lidé začali stěžovat na hluk. Podobný program ale už neplánujeme,“ sdělila Blesku manažerka komunikace Manifesta Radka Ondráčková.

Na základě stížností uspořádali provozovatelé také schůzku s obyvateli okolních domů. „Velmi pečlivě jsme vyslechli veškeré podněty od našich sousedů. Nejvíce lidí si stěžovalo na hluk. Ujistili jsme je, že žádné hudební produkce už nebudou, a upravili jsme hlasitost repráků. V zadní části Manifesta, která je napojena na samostatný okruh, jsme hlasitost snížili na minimum, ve večerních hodinách je vypínáme úplně,“ vyjmenovává Ondráčková.

Řeší se i hluk z provozu

Lidem také vadí kontejnery na odpad. „…Z okna vidím přímo na kontejnery s odpadky. Nechutné,“ postěžovala si Kateřina Vltavská, která petici podepsala. „Řešíme také lépe vyhovující odkládání odpadů, jednáme s dodavatelem služby. Stávající řešení je provizorní a nikdy v této podobě nebylo míněno jako dlouhodobé,“ říká majitel Martin Bary. Okolo kontejnerů by měla vzniknout konstrukce, která je odcloní a zamezí i případnému šíření zápachu.

Okolním obyvatelům také vadí hluk, který vzniká při vynášení odpadu, skla a podobně. „Proškolili jsme zaměstnance, aby nevyhazovali odpad po 21. hodině, a také jsme natrvalo uzavřeli východ vedoucí na parkoviště ve vnitrobloku. Objem odpadu se nám ale podařilo výrazně snížit třeba i tím, že se v Manifestu od počátku používá porcelánové nádobí,“ dodal Bary.

Setkání podle ní přineslo i pozitivní věci. „Chceme být dobrými sousedy, proto jsme se v rámci setkání bavili i o možnostech programu pro rodiny s dětmi, vznikl také nápad uspořádat mikulášskou nadílku nebo rozsvěcení stromečku. I mezi lidmi, kteří nám své stížnosti přišli sdělit, je většina těch, kdo vnímají celkovou proměnu příznivě a dřívější dlouholetý stav na tomto místě jim vadil. Naším zájmem je, abychom docílili spokojeného soužití,“ uzavřela Ondráčková.

Video
Video se připravuje ...

Hlavní vchod do Manifesta Jan Dařílek

Fotogalerie
48 fotografií