Na první pohled to vypadalo, jako by se po náměstí plazil obří hlemýžď. Při bližším zkoumání se ale zjistilo, že je to něco mnohem prozaičtějšího, šlo o vyteklý olej, který byl prakticky všude, a místy dokonce tvořil velké louže. Praha 3 proto začala pátrat, kdo je za tuhle událost zodpovědný.

„Protože po náměstí obvykle autem nikdo nejezdí, přirozeně jsme začali pátrat mezi úklidovými firmami. Nikdo se nepřiznal. Až na základě šetření městské policie a dat z městského kamerového systému jsme zjistili, že olej vytekl z vozidla Pražských služeb, které vyváží odpadkové koše na náměstí,“ napsal starosta Jiří Ptáček (TOP 09) na svůj Facebook.

„Chápu, že taková nehoda se může stát. Už méně chápu člověka, který v barvách úklidové firmy za tím autem třicet minut chodí a dívá se, jak z něj teče olej, aniž by věc řešil. A vysloveně na ránu je, když z místa ujede v přesvědčení, že mu to celé projde,“ dodal Ptáček rozhořčeně.

Čištění za 70 tisíc

To, že šlo o chybu pracovníka Pražských služeb, potvrdil Blesku i jejich mluvčí Radim Mana. „Mohu potvrdit, že se jednalo o zaměstnance naší společnosti, kterého jsme důrazně upozornili, aby případným podobným situacím předcházel a zamezil jejich vzniku,“ sdělil mluvčí. „Naše společnost se aktivně podílela na odstranění následků této události, náklady se vyšplhaly zhruba na 70 tisíc korun,“ dodal.

Olej do pouličních košů nepatří

Kámen úrazu byl v tom, že někdo vyhodil do koše na náměstí nádobu s 15 litry oleje. „Šlo o rostlinný na smažení. Svozové auto na odpadky má v sobě zabudovaný lis, který nádobu rozmáčkl, a proto olej vytekl. Tohle je mimochodem druhá věc, která je sama o sobě absurdní. S olejem by se takto nakládat nemělo. Máme na něj speciální koše. S ohledem na množství se navíc pravděpodobně jedná o olej z podnikatelské činnosti,“ napsal starosta.

I mluvčí Pražských služeb upozornil, že by se takto nemělo s olejem nakládat. „Rád bych vyjádřil politování nad touto událostí a zároveň apeluji na občany, aby nádoby s použitým olejem neodkládali do běžných pouličních košů. Správnou volbou jsou speciální odpadové nádoby, sběrné dvory nebo slitý olej uzavřený v nádobce lze odložit do směsného odpadu. Pro všechny tři zmíněné možnosti platí, že by se nemělo jednat o skleněnou nádobu,“ upozornil Mana.

Blesk se obrátil i na městkou policii, jestli se z kamerových záznamů nepodařilo odhalit, kdo olej na náměstí vyhodil. „Popisovaný stav (rozlitý olej, pozn, red.) strážníci zjistili při pochůzkové činnosti a v rámci svých oprávnění okamžitě začali situaci řešit. Osobu se jim ale nepodařilo identifikovat,“ sdělila mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Fotogalerie
8 fotografií