Majitelem areálu je Praha, která jej postupně opravuje a plánuje do obnovy v následujících téměř 15 letech vložit až dvě miliardy Kč.

Dvě nová prodejní místa

Město a tržnice vypsaly výběrové řízení na dvě prodejní místa. Jedno je klasické pro prodej potravin. Druhé je proti vchodu do haly. Zde bude nájemce kromě potravin nabízet občerstvení. "Nové prodejní místo s občerstvením se tak má stát pomyslnou výkladní skříní haly, je možné tu nabízet např. čerstvé džusy a šťávy, sandwiche, kávu, čaj či další občerstvení," uvedla Písačková.

Zájemci o první, klasické prodejní místo musí podat na magistrát nabídku do 4. října 2021. Pro druhé větší místo s občerstvením do 18. listopadu.

Velký výběr po celý týden

Nabídce dominují stánky s ovocem a zeleninou, k sehnání jsou čerstvé ryby, mořské plody, maso, sýry, koření, med a ořechy nebo pečivo. Skladba stánků se v týdnu liší, kdy někteří prodejci zde jsou pouze o víkendu. Trh je otevřený denně kromě neděle, a to v týdnu od 08:00 do 17:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00.

Hala 22 v areálu funguje už od 80. let, kdy byl areál bývalých městských jatek přebudován na komerční prostory. Dnešní zeleninový trh původně sloužil jako tržnice hovězího dobytka.

Hlavní město investuje do opravy Pražské tržnice v příštích 15 letech dvě až tři miliardy korun. Areál bude plnit funkci kulturní, obchodní a gastronomickou. Budou zde i kanceláře, supermarket a má vzniknout vyhlídková věž. Rozšířena bude možnost vstupu, vysázena nová zeleň a dešťová voda bude zachycována do podzemních nádrží.

Areál původně pražských jatek byl založen v roce 1895. Jako jatka fungoval do 80. let minulého století, kdy se začal měnit na tržnici. Areál byl prohlášen kulturní památkou.

Fotogalerie
30 fotografií