„Projekt výstavby dočasného bytového domu nebyl projednán ani s městskou částí, ani s jejími občany, navíc není v souladu s pořizovanou územní studií Ďáblice a koncepcí Vize pro Ďáblice, nemůžeme souhlasit s jeho realizací,“ uvedl radní Tomáš Hřebík (STAN).

Podle místostarosty Jiřího Vítka (Patrioti) chce městská část, aby se k projektu mohli vyjádřit místní obyvatelé a místní spolky. „A připomínky, které zazní, aby byly zapracovány do konečné podoby případného projektu,“ sdělil. Na zmíněné Vizi pro Ďáblice již radnice s místními obyvateli spolupracuje. „Spolu s místními občany usilujeme o to, aby se Vize pro Ďáblice stala součástí územní regulace sídliště, zejména územní studie aktuálně zpracovávané Institutem plánování a rozvoje,“ dodal Hřebík.

Dočasné byty

Magistrát projekt bytového domu Ládví – Praha 8 schválil jako experimentální projekt dočasného využití parkoviště pro stavbu nájemního bydlení, a to při zachování parkoviště. Projekt je plánován na městském pozemku mezi ulicemi Střelničná, Davídkova, Taussigova a Střekovská. Stavební řešení má být takové, aby umožňovalo případnou změnu či demontáž stavby v horizontu přibližně 20 až 30 let. Experimentální stavba je koncipována do úrovně třetího nadzemního podlaží s kapacitou 30 až 40 menších bytů. Odhadované náklady jsou 160 milionů korun.

Praha postaví asi 300 městských bytů

Pražští radní v pondělí schválili, že městem loni založená Pražská developerská společnost (PDS) připraví na pozemcích vlastněných Prahou několik projektů stavby bytových domů. Městské bydlení by mělo vzniknout ve Vršovicích, na Smíchově, na Palmovce, na Zlíchově a zmíněném Ládví. PDS město založilo právě pro tento účel a firma dostala na starost deset pozemků s tržní hodnotou 2,94 miliardy korun. V pondělí schválené projekty nabídnou asi 310 bytů. V příštím týdnu vedení města plánuje schválit stavbu dalších asi čtyř stovek bytů.

Fotogalerie
7 fotografií