I. Jak skladovat a sušit ořechy ve skořápce
II. Jak uchovat vyloupané ořechy
1. Uložte je do sklenice
2. Dejte je do lednice
3. Zavařte je v hrnci nebo mikrovlné troubě
4. Zamrazte je
5. Zalijte je medem

Vlašské ořechy jsou velmi populární. Neobejdeme se bez nich při pečení cukroví, přidáváme je do koláčů, buchet a dalších dobrot. Ořechy navíc obsahují velké množství vitaminů i minerálů, které posilují imunitní systém. Prospívají také naší nervové soustavě a dokážou udržet paměť ve formě. Jen skladování ořechů není zrovna nejjednodušší, protože mohou snadno žluknout. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak jádra uchovat chutná i několik měsíců. Znáte je?

Nevyloupané ořechy

Nejdéle vydrží ořechy ve skořápce. Ta totiž pomáhá regulovat vlhkost a teplotu a zároveň nepropouští vzduch. Před uskladněním ořechy důkladně proberte a vyhoďte ty, které jsou jakkoli poškozené nebo mají stopy plísní. Ani předčasně sklizené ořechy se světlým jádrem nevydrží, jádro seschne nebo zplesniví. Na uskladnění ořechů budete potřebovat více místa.

Nechte je nejprve pořádně vyschnout, a to v jedné vrstvě na suchém a tmavém místě s nižší teplotou. Pak je můžete naskládat do bedýnek vyložených papírem, síťových pytlů nebo papírových tašek. V každém případě je ale průběžně kontrolujte, zda je nenapadli moli nebo se neobjevila na některých plodech plíseň.

Vyloupané ořechy

Abyste ořechy měli stále při ruce a nezabíraly příliš místa, je lepší je skladovat už zbavené skořápek. Problém ale je, že mají tendenci se rychle kazit. Důvodem je obsah velkého množství oleje, který za přístupu vzduchu brzy žlukne. Proto je dobré znát způsoby uchovávání holých jader. Záleží jen na vás, který z nich je pro vás ten nejlepší.

Pro rychlou spotřebu je uložte ve sklenici

Pokud víte, že ořechy v blízké době upotřebíte třeba do pečení, můžete je uzavřít do čisté a suché zavařovací sklenice nebo dobře těsnící dózy. Tu umístěte na suché, chladné a temné místo. Takto uložené vám ořechy vydrží několik týdnů.

Dejte je do lednice

Dalším řešením je chladnička. V ní vám vyloupaná jádra vydrží tři až čtyři měsíce. Aby ale nepřejímala okolní pachy, umístěte je do vzduchotěsné nádoby nebo použijte silnější igelitový sáček se "zipem".

Zavařte je

Na tento způsob nedá hodně hospodyněk dopustit. Vlašáky tímto způsobem totiž mohou vydržet i několik let. Jak na to? Máte dvě možnosti, jak je zavařit. Buď klasicky v hrnci, nebo v mikrovlnné troubě. Myslete ale vždy na to, aby sklenice byly důkladně vymyté a vysušené. Do nich pak ořechy naskládáte (nasucho) asi centimetr pod okraj.

Pokud chcete použít mikrovlnku, vložte do ní naplněnou sklenici a na nejnižší výkon troubu pusťte asi na tři minuty. Vyndejte, novým víčkem ihned uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte takzvaně zatáhnout.

• Pokud si vyberete zavařování v hrnci, sklenice zavíčkujte a vložte dovnitř. Musí být úplně ponořené pro to, aby neměly tendenci vyplavávat. Zatižte je. Zavařujte přibližně devadesát minut při teplotě kolem 85 °C. Po vytáhnutí nechte vychladnout a uskladněte na suchém, chladném a temném místě.

Zamrazte je

Dalším skvělým způsobem uchovávání jader je zmražení. Při stálé teplotě pod nulou nezmění totiž vzhled ani kvalitu. Zmražená jádra navíc můžete rovnou zpracovávat, drtit je, sekat či mlít, aniž byste museli čekat, až rozmrznou. Skladovat je můžete jak celé, tak pomleté. Použijte dobře těsnící uzavíratelnou plastovou krabičku nebo silný igelitový sáček. Ten ale nezapomeňte označit si datem, kdy jste vlašské ořechy zamrazili. A do dvanácti měsíců je spotřebujte. Po delší době totiž začínají ztrácet svou typickou ořechovou chuť.

Zalijte je medem
ořechy
Autor: istock.cz

Pokud rádi mlsáte, můžete si vyrobit také sladkou pochoutku pro dlouhé zimní večery. Skvěle se také hodí jako originální a vlastnoručně vyrobený dárek třeba k Vánocům. A není to přitom nic složitého. Vyloupaná jádra vlašských ořechů nasypejte do hrnce, smíchejte s medem v poměru asi jedna ku jedné a na opravdu velmi mírném plameni nechte zahřívat. Pak ještě horké plňte do čistých a suchých sklenic. Zavíčkujte a uložte do spíže. Uvidíte, že si pochutnáte a radost uděláte i svým blízkým.

Sháníte vlašské ořechy? Za výhodnou cenu je koupíte na našem Bazaru Blesk!