Přístřešky MHD provozovala JCDecaux v Praze od roku 1994 až do letošního června, kdy magistrát odmítl prodloužit smlouvu. Výměna stříšek MHD by měla proběhnout během dvou let a začít by se mělo už v listopadu. „Jsou vytipovány první městské části, začínat by se mělo Prahou 13 a Prahou 6. Do konce roku by mělo být nainstalováno zhruba 40 nových přístřešků,“ řekl ve středu radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Zmizí reklamní vitríny

Příští rok by měla proběhnout větší část obnovy, stříšky zároveň přejdou do správy Dopravního podniku hl. města, který by měl vysoutěžit nového provozovatele reklamy. Nepočítá se s tím, že by v budoucnu měly na ulicích být tzv. CLV vitríny, což jsou samostatně stojící reklamní plochy, které nejsou součástí zastávek. Podle Chabra je to v souladu se snahou o omezování tzv. vizuálního smogu, tyto reklamy by měly z ulic zmizet do konce roku.

Část reklamních nosičů v přístřešcích by měla být digitální a sloužit i k umístění městských informačních systémů. Řeší se i možnost, že by reklamy nefungovaly 24 hodin denně kvůli omezení světelného znečištění.

Prototyp nové zastávky je v současnosti umístěn na Palackého náměstí, podle Chabra se upravil podle toho, jak fungovala v reálném provozu a vychytaly se všechny technické detaily. Stříšky na zastávkách by se měly objevit i na asi 150 místech, kde doposud nebyly. 

Nabere výměna zpoždění?

Mediální zástupce JCDecaux ČTK sdělil, že výměna možná nabere zpoždění. „Pan radní Chabr je zřejmé příliš optimistický. V rámci první vlny výměny městského mobiliáře mělo být na přelomu roku vyměněno cca 300 zastávek. Společnost Technologie hlavního města Prahy nás však sama vyzvala k jednání o prodloužení termínu, protože mobiliář není k dispozici,“ uvedl.

Úspornější osvětlení

Novinky se chystají i ve veřejném osvětlení. Magistrát spustil například antigraffitti program pro objekty hlavního města i městských částí. „Máme zhruba 20 hlášení týdně,“ uvedl radní. V oblasti veřejného osvětlení podle něj také pokračuje snaha o snižování uhlíkové stopy a energetické náročnosti sítě. Na klíčových komunikacích se instalují do veřejného osvětlení LED svítidla.

V několika parcích, například na Ladronce nebo v Riegerových sadech, již nyní funguje tzv. dynamické osvětlení. Lampy automaticky reagují na pohyb a části parků se automaticky přisvětlují, když se tam pohybují lidé a když tam nikdo není, tak se intenzita sníží. „Týká se to zejména parků, kde je pohyb v nočních hodinách minimální,“ doplnil Chabr. Zmínil také, že se daří zvyšovat spolehlivost veřejného osvětlení. „Průměrná nesvítivost je pod jedním procentem,“ uvedl. Osvětlení funguje na dálkové řízení, což umožňuje monitorovat poruchy a dálkově zapínat osvětlení.

Nové osvětlení pro dětská hřiště

Vznikl také projekt přisvětlení dětských hřišť, který má reagovat na to, že tato místa často žádné osvětlení nemají. „Když tam přijdete v podzimních měsících, tak kolem čtvrté nebo páté hodiny to už není úplně komfortní,“ poznamenal Chabr. Hřiště by se měla osvětlovat hlavně ve večerních hodinách a přes noc se pak můžou vypnout. Podle radního má o tento projekt zájem řada městských částí a realizace by měla začít příští rok.  

S městskými částmi se také vybírají místa, kde by měla v budoucnu být proměnlivá intenzita svícení například na přechodech. „Myslím si, že to ocení řidiči i chodci, zejména v podzimních měsících, když mohou být mlhy a ta změna intenzity je opravdu znatelná,“ dodal Chabr.

Fotogalerie
19 fotografií