Ženu si celníci vytipovali při běžné kontrole. Kufr nejdřív prošel rentgenem, kde se ukázalo, že kufr má nejspíš dvojité dno. „Vlastní fyzickou kontrolou zavazadla za použití sondážní jehly byla zjištěna neznámá látka, která po provedení drogového testu NIK pozitivně reagovala na kokain,“ popsala mluvčí ruzyňských celníků Šárka Miškovská.

Celníci objevili celkem 3 720 gramů drogy včetně obalového materiálu. „Přesné množství bude zjištěno dodatečnou komplexní odbornou analýzou. Zda byla droga určena pro tuzemský trh, nebo měla pokračovat dále do zahraničí, je předmětem dalšího šetření,“ dodala Miškovská s tím, že žena přicestovala z Limy přes Amsterodam.

Celníci pašeračku zadrželi a předali policejnímu orgánu Generálního ředitelství cel, který zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. „Následně byla policejním orgánem po provedených úkonech předána Národní protidrogové centrále Policie ČR s návrhem na zahájení trestního stíhání,“ dodala mluvčí.

Není zdaleka první Češkou, která byla při pašování drog přistižena. V Pákistánu si odpykává více než osmiletý trest Češka Tereza, která se na začátku roku 2018 měla pokusit ze země propašovat několik kilogramů heroinu v cestovním kufru. 

Pašeračku Terezu zadrželi v Pákistánu, soudce ji poslal do vězení:

Fotogalerie
23 fotografií