„Princezna navštívila naši farnost v doprovodu ministryně vnitra, vzdělání a životního prostředí Lichtenštejnska Dominique Hasler. Byla to pro nás velmi vzácná návštěva,“ uvedl farář z Moravské Nové Vsi Marián Kalina.

Když obě ženy viděly, co tornádo, které se obcí prohnalo 24. června, způsobilo, byly zděšeny. Živě se zajímaly o možnost jak nejlépe pomoci farnosti s náhradou škod. „Domluvili jsme se, že peníze použijeme na obnovu rozbitých vitráží," upřesnil farář.

„Poničeny jsou všechny. Celkově budeme potřebovat na jejich opravu 1,5 milionu korun. Lichtenštejni nám tak výrazně pomohou,“ upřesnil Kalina.

Kostel postavili její předci

Maria Pia Kothbauer je zvláštní velvyslankyně a zmocněnkyně Lichtenštejnska v Rakousku a Česku. Zároveň působí jako lichtenštejnský stálý zástupce při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a při Organizaci spojených národů. Je členkou knížecího rodu Lichtenštejnů a sestřenicí panujícího knížete Hanse Adama II.



Kostel v Moravské Nové Vsi vznikl v roce 1773 a velkou zásluhu na tom měli právě Lichtenštejni. Stavbu totiž z větší části finanncoval majitel břeclavského panství Josef Václav z Lichtenštejna. Hlavní oltář kostela sv. Jakuba Staršího je z roku 1780.

VIDEO: Takto vypadalo tornádo na jižní Moravě 24. června.

Video
Video se připravuje ...

Tornádo v Lužicích na Hodonínsku Facebook/Eric Nopest

Fotogalerie
18 fotografií