Pražské groše z doby Karla IV. a Václava IV. byly ukryté v zemi na pozemku v části Vítkova Klokočov na Novojičínsku. Rodina je objevila, když stavěla pergolu.

„Poctivého nálezce, který kraji odevzdal ohromné bohatství, odměníme větší částkou, než je nálezné 10 procent z 1,5 milionové hodnoty pokladu,“ uvedl náměstek hejtmana Lukáš Curylo. Dostane třetinu, tedy rovných 500 tisíc.

Mince zakopané v hliněné nádobě budou k vidění v Muzeu Beskyd ve Frýdku – Místku. Podle Curyla je před staletími střádaly tři generace, protože byly vydané v šedesátiletém časovém rozmezí. Buď šlo o někoho bohatého, nebo lupiče.

Houbařův objev obletěl svět

Nejde však o jediný odkrytý poklad, o který teď pečuje Muzeum Beskyd. „Před pár lety našel muž v lesích u Staříče na Frýdecko-Místecku 273 římských mincí z 1. a 2. století našeho letopočtu, tedy z římského císařství,“ připomněla historička muzea Slavěna Jurčíková.

Asi neslavnějším nálezem na severu Moravy z poslední doby je však 3000 let starý bronzový meč. Psaly o něm noviny po celém světě.

„Našel jej před rokem houbař u Staré Červené Vody na Jesenicku. Má hodnotu asi milión korun,“ podotkl vedoucí oddělení archeologie Slezského zemského muzea Jiří Juchelka.

V době faraónů okolo roku 1300 před naším letopočtem si takový meč mohly dovolit jen špičky tehdejší společnosti.

Chlubí se i Ostrava

Před třemi lety narazil otec s dětmi v lesoparku Benátky v Ostravě-Hulvákách na zhruba sto stříbrných mincí a prsten z roku 1624 až 1691. „Mincovní poklad ležel rozptýlený asi na dvou metrech,“ uvedla ředitelka muzea Jiřina Kábrtová.

Fotogalerie
10 fotografií