Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vojtěchův rezort zve lidi na další očkování: 7 otázek a odpovědí ke třetí dávce

  • Autor: Jakub Tomek - 
    22. 9. 2021
    05:00

    Textovky s výzvou k očkování začalo rozesílat v pondělí ministerstvo zdravotnictví. Zpráva přijde každému, kdo má nárok na třetí dávku vakcíny proti covidu. Co dělat a kam zajít, když i vám pípne SMS, že si můžete nechat dát posilující „včeličku“ proti koronaviru? Na to vám odpoví průvodce Blesku.

  • 1.Koho se třetí dávka týká?

    Aplikovat třetí dávku si může nechat každý, kdo má zájem. Podmínkou je, že musí uplynout nejméně 8 měsíců od podání druhé dávky očkování (v případě jednodávkové vakcíny od její aplikace). Má jít primárně o lidi starší 60 let, chronicky nemocné a další lidi, kteří byli očkováni zkraje letošního roku. Na třetí, posilující dávku mají nárok také zdravotníci a zaměstnanci v zařízeních sociální péče.

  • 2.Je to povinné?

    Není, ale tým Chytré karantény uvádí, že posilující dávka významně zvýší ochranu proti nákaze, a to i proti novým variantám covidu.

    Otevření očkovacího místa bez registrace v obchodním domě na pražském Chodově (12. 7. 2021) Otevření očkovacího místa bez registrace v obchodním domě na pražském Chodově (12. 7. 2021) | Blesk:Jan Vilimek

  • 3.Čím se přeočkovává?

    Schválené vakcíny k přeočkování jsou tzv. mRNA očkovací látky, tedy Pfizer/BioNTech a Moderna. Jiné vakcíny k přeočkování využívány nebudou. Pokud jste měli původně dávku vakcíny AstraZeneca či Johnson & Johnson, můžete být přeočkováni jednou z mRNA vakcín.

  • 4.Přestane mi platit očkovací certifikát?

    Ne. Platnost očkovacích certifikátů nebyla nijak upravena. Tzv. covid pas je tak platný 14 dnů po 1. dávce u jednodávkové vakcíny (Janssen) nebo po 2. dávce u ostatních dvoudávkových vakcín. Ministerstvo ale doporučuje před cestou do zahraničí si zjistit podmínky uznávání v jednotlivých zemích.

  • 5.Jak se mám k očkování objednat?

    V den, kdy uplyne doba 8 měsíců od poslední dávky, obdržíte zvací SMS nebo e-mail. Tyto údaje jste zadávali před očkováním. Poté byste měli kontaktovat svého praktického lékaře a domluvit si termín.

    Koronavirus v Česku: Očkování ve zlínském očkovacím centru Koronavirus v Česku: Očkování ve zlínském očkovacím centru | Blesk:Slávka Červená

  • 6.Nechci se očkovat u praktika. Jde to i jinde?

    Ano. V případě, že se chcete očkovat na některém očkovacím místě, na internetových stránkách crs.mzcr.cz zadáte své číslo pojištěnce (CPOJ), jméno a příjmení a systém automaticky ověří, jestli již existuje registrace a že vám uběhlo 8 měsíců od ukončení vakcinace. Následně by vás měl systém nasměrovat přímo na rezervaci termínů v očkovacím centru, které jste si vybrali.

  • 7.Nechci si registrovat termíny, jde to i jinak?

    V tom případě můžete využít očkovací místa bez rezervace a registrace. Ta jsou například ve velkých městech v obchodních centrech. Kde všude je to možné, najdete na stránce Ministerstva zdravotnictví nebo stačí zavolat na linku 1221.

  • 8.Motol: Zájem mají zdravotníci

    K přeočkování třetí dávkou bylo v pondělí v největší tuzemské nemocnici – Fakultní nemocnici Motol, registrováno 90 zdravotníků. „Kromě nich jsme dosud třetí dávkou očkovali jen 15 pacientů po transplantaci plic,“ oznámila včera vedoucí PR oddělení nemocnice Ludmila Šimáčková.

    O třetí dávku ale mají velký zájem senioři v pražských pobytových zařízeních sociální péče. Alespoň to tvrdí jejich ředitelé. V mnohých zařízeních ale začnou s vakcinací až v říjnu. A to hlavně kvůli naplánovanému očkování proti chřipce.

  • 9.Víte, že...

    Do konce září bude mít nárok na třetí dávku vakcíny asi 40 tisíc lidí, v pondělí ministerstvo rozeslalo kolem 8 tisíc SMS.

Jirik-ta ( 22. září 2021 09:49 )

avenier-cz

Jirik-ta ( 22. září 2021 09:49 )

to je přesné

Jirik-ta ( 22. září 2021 09:34 )

to by chtělo

Jirik-ta ( 22. září 2021 09:33 )

A bude do vánoc ještě čtvrtá dávka? A proč tolik dávek?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa