Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za těstoviny si připlatíme. Cenu žene nahoru pšenice, chybí jí tuny. A prodraží i chléb?

Autor: Nikola Forejtová - 
21. září 2021
05:09

Češi mohou očekávat citelné zdražení těstovin. Na ceně se projeví dramatický nedostatek pšenice, zdražování energií, paliv, ale i obalů. Blesk Zprávám to potvrdila jak Potravinářská komora, tak i výrobce těstovin Europasta. O kolik cenovka povyskočí, je podle expertů brzy spekulovat. Pro představu ale jen tvrdá pšenice zdražila o 50 %. Dražší budou i další výrobky z pšenice, jako je různorodé pečivo.

Může z nich být hlavní jídlo, předkrm, ale i příloha. Tvary i velikosti mají různorodé. Řeč je o těstovinách, jejichž spotřeba v Česku stále roste. „Spotřeba se po revoluci přibližně zdvojnásobila, na současných šest kilogramů na osobu a rok. Řádově polovinu trhu zásobují místní výrobci, druhá polovina je dovážena, zejména z Itálie,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová. 

Jedním z největších a nejznámějších dovozců je společnost Panzani. Mezi regionální výrobce patří například společnost Druid či Třemošnické těstoviny a mezi ty největší výrobce se pak v ČR řadí Europasta, jak dodává pro Blesk Zprávy tajemnice Agrární komory Gabriela Dlouhá. 

Bude pšenice na výrobu těstovin chybět?

Společnost Europasta Blesk Zprávám potvrdila, že Češi mohou nyní očekávat zdražení této stále oblíbenější pochoutky. „Potvrzujeme výrazný nedostatek tvrdé pšenice na evropském trhu, který žene ceny nahoru. Nejpostiženější je oblast Itálie, která je závislá na importech z Kanady, se kterými letos nemohou kvůli tamní neúrodě počítat. Tato situace se samozřejmě negativně dotýká i našeho trhu. V současné době posuzujeme situaci a objem našich zdrojů surovin, na jejichž základě upravíme obchodní politiku pro následující měsíce,“ uvádí generální ředitel firmy Bohumil Vráblík.

Zmíněná Kanada, která zásobuje evropský trh, loni vyprodukovala šest milionů tun tvrdozrné pšenice, ze které se těstoviny nejčastěji vyrábí. Letos ale hlásí jen 3,6 milionu tuny.

„Ani za (druhé světové) války nebyl takový nedostatek pšenice,“ tvrdí například Giuseppe Ferro, který šéfuje výrobci těstovin La Molisana. Podnik se v Itálii řadí k těm největším. „Naše rodina se tomuto odvětví věnuje 110 let, ale ještě nikdy jsme nezažili podobnou situaci,“ řekl Ferro v rozhovoru s listem Il Sole 24 Ore, který připomíná ČTK. „Mezi březnem a květnem nebude dost obilí na výrobu těstovin,“ rozvedl. 

V Česku farmáři takové problémy nemají, podle Agrární komory bude letos celková sklizeň obilovin (pšenice, ječmen, žito, oves, triticale) kolem 7,5 milionů tun, což je mírně nad desetiletým průměrem. „Hektarový výnos 6,1 – 6,2 tun je druhý až třetí nejvyšší v historii a blížíme se úrovni předních států západní Evropy. Většina krajů bude mít průměrný výnos obilovin nad šest tun, jako obvykle největší výnos dosahují nejúrodnější kraje Hradecký a Olomoucký, letos se k nim přiblížil kraj Středočeský,“ hlásí Blesk Zprávám Gabriela Dlouhá. Celková sklizeň pšenice pak přesáhne pět milionů tun. 

Problém je ale se žní samotnou. Začala totiž kvůli počasí později, na což nejsme zvyklí. Místy došlo ke zpoždění o až tři týdny, jak dodává Dlouhá. 

Čeká nás zdražování, ale není jasné, o kolik

Cena pšenice kvůli stagnujícímu světovému trhu roste. A vzhledem k závislosti ČR na dovozu ze zahraničí se ani nám zdražování nevyhne. „Rozsah zdražení a jeho časový průběh je těžké odhadnout a z pohledu hospodářské soutěže i problematické komentovat. Zdražení tvrdé pšenice však pro ilustraci přesahuje 50% ve srovnání s loňským rokem. Určitou výhodou pro české spotřebitele citlivé na cenu je fakt, že v ČR je pořád významný podíl těstovin vyrobených z měkké pšenice, kde je nárůst ceny suroviny (potravinářské pšenice) přece jenom výrazně menší,“ zmiňuje dále Kavanová za Potravinářskou komoru. 

Video  Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let  - Videohub
Video se připravuje ...

Na ceně samotné se ale neodráží jenom pšenice. Vedle základních surovin je totiž nutné myslet i na inflaci, na zdražování energií, logistiky, mezd i obalů, jak zdůrazňuje Kavanová. „V tomto je výroba těstovin v podobné situaci jako ostatní potravinářské obory,“ podotýká. 

Cena pečiva povyroste o až 10 procent? 

Zdražování se opravdu týká mnohem více potravin. Kvůli výše zmíněným problémům bude v Česku dražší i mouka a pečivo, jak zmínili pekaři na Dnech chleba. Na ceně se projevuje výrazně již zmíněný problém s pšenicí, a tudíž i s moukou.

„Se stoupající cenou pšenice mlynáři navyšují cenu, což se bude projevovat na ceně pečiva. Do toho vstupují další požadavky na bioprodukty, obiloviny pěstované pro bio jsou podstatně dražší. I bio výrobky budou cenově narůstat,“ řekl ČTK Petr Šedivý, vrchní komisař pekařské soutěže, který dodal, že nárůst ceny může být v řádu 5-10 %.

 

Michal Snobl ( 21. září 2021 12:10 )

A prý brambory jsou moc přerostlé, páč bylo moc vláhy. Tudíž nesplní normu pro obchodníky a budem také zdražovat No a příští rok musíme do zemědělství nakoupit elektrotraktory, tak bando nenápadná vám přidržíme opět. To by bylo aby se vám od těch peněz nepomohlo.

sidneyfoster ( 21. září 2021 05:42 )

Kdyby nebyla všude řepka , byla by i pšenice

Zobrazit celou diskusi