Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Originální vázy na podzimní kytice aneb 5 nápadů, které hravě zvládnete sami

/
  • Půvabné vlastnoručně vyrobené vázičky vykouzlí úsměv na rtech.
    Půvabné vlastnoručně vyrobené vázičky vykouzlí úsměv na rtech. (Tesa)
    16. září 2023 ● 06:00

    Ani na podzim se nemusíte vzdát svých oblíbených květinových aranžmá. Živých květů sice v přírodě ubývá, ale můžete je nahradit sušenými květinami nebo větvičkami. Aby dekorace patřičně vynikly, naaranžujte je do působivých vlastnoručně vyrobených váz.

    Výhodou doma vyrobených váz je, že je můžete přizpůsobit svému interiérovému stylu, případně oblíbenému typu květinových aranžmá, případně na ně můžete zužitkovat jinak nepotřebné obaly, které by skončily v koši. Zkrátka, plusů je mnoho.

  • 1.

    Vázičky s rozdělovačem

    Autor: Søstrene Grene

    Tyhle vázičky vypadají velmi půvabně, přitom nevyžadují velké floristické nadání. Prostě vsuňte do jednotlivých otvorů oblíbené podzimní květy (jiřiny, astry, rozchodníky apod.), ale také bodláky, větvičky s šípky – zkrátka cokoli vás napadne... A je hotovo! Žádné složité rozmýšlení.

     

    Výroba rozdělovače je také velmi jednoduchá. Můžete pracovat s keramickou hlínou nebo tvrdnoucí hmotou. Postupujte podle videonávodu:

    Video
    Video se připravuje ...

    Půvabné vlastnoručně vyrobené vázičky vykouzlí úsměv na rtech. Søstrene Grene

    Vykrojte kolečko tak, že na plát položíte nádobu, do níž je rozdělovač určen. Následně nožem vyřízněte tvar tak, že po celém obvodu přidáte 3–5 mm navíc (aby rozdělovač do sklenice nepropadl). Pak vypíchejte např. špulkou od nitě otvory a nechte vypálit/vytvrdnout. Vložte do nádoby a aranžujte. Jako vázičku můžete použít sklenice od marmelád, staré svícny a další skleněné obaly, které vám zbyly.

  • 2.

    Vázička z papíru

    Autor: Edding

    Vázičku můžete použít jen tak se sušenými květy nebo do ní vložit úzkou sklenici naplněnou vodou pro živé květy nebo větvičky. Na ozdobu můžete použít popisovače v jemných pastelových barvách.

     

    Na výrobu budete potřebovat:

    Autor: Edding

    Postup: 

    Nejprve si stáhněte šablonu ZDE. V případě potřeby si ji zvětšete na kopírce. Šablonu vystřihněte a obkreslete na barevný karton. Opět vystřihněte. Tupou tužkou nebo pravítkem přejeďte vyznačené záhyby tak, abyste vytlačili linie ohybu. Váza se vám pak bude lépe skládat. Před tím ji ovšem vyzdobte dle vlastní fantazie popisovači v pastelových barvách nebo s metalickým efektem.

  • 3.

    Váza s ozdobou z juty

    Autor: iStock

    Tento návod je ideální pro milovníky přírodního designu. Jako základ můžete použít skleněnou lahev od likéru nebo třeba velkou zavařovací sklenici. Dále širokou jutovou stuhu, krajku a jutový provázek. Obrazový návod s textem v angličtině najdete ZDE.

    Autor: mjtrim.com

    Změřte si obvod nádoby, dle rozměru ustřihněte jutovou stuhu s přídavkem asi 0,5 cm. Stuhu potřete opatrně lepidlem, aby držela na svém místě, a připevněte ji na nádobu. Omotejte krajkou. Opět ji můžete opatrně přilepit tak, aby nikde nebylo vidět lepidlo. Případně ji můžete zafixovat jutovým provázkem. Pak už jen stačí uvázat mašli a můžete se těšit z něžné dekorace. 

  • 4.

    Vázy s dotekem luxusu

    Autor: Tesa

    Pokud nefandíte čistému minimalistickému designu, můžete si jednoduché vázy dozdobit elegantními zlatými pruhy. Ať už použijete vázy hliněné, s betonovým dekorem nebo vlastnoručně vyrobené kousky z hobby betonu, výsledek bude působit mimořádně vkusně. Obzvlášť se v nich budou vyjímat podzimní aranžmá z větví nebo třeba větvičky eukalyptu. Podrobný návod na výrobu najdete ZDE.

    Autor: Tesa

  • 5.

    Designová váza z lahve od mléka

    Autor: Staedtler/FIMO

    Tenhle kousek potěší všechny milovníky moderního skandinávského stylu. Na působivou dekoraci přitom budete potřebovat jen pečlivě vymytou lahev od mléka, hmotu FIMO leather‑effect a ozdobné cvočky. 

     

    Postupujte podle videonávodu:

    Video
    Video se připravuje ...

    Půvabné vlastnoručně vyrobené vázičky vykouzlí úsměv na rtech. Staedtler/FIMO

    Náš tip: Efekt kůže vynikne ještě lépe, když po vyválení hmotu ještě lehce roztahujete.

     

     

     

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy