Porodnice funguje nepřetržitě již o od roku 1875 a patří k nejdéle otevřeným porodnicím na světě. Do té doby tu přišlo na svět více než půl milionu dětí a ročně se jich tu narodí kolem 4600.

V současné historické budově již řada věci neodpovídá potřebám moderní  medicíny. Ve špatném stavu je například střecha, římsy nebo fasáda z lícových cihel, která je pro celou stavbu typická. Je tu potřeba také vybudovat nové zázemí pro lékaře a další personál nebo prostory pro stravování.

Stavět by se mělo již za 3 roky

Ředitel nemocnice David Feltl v pondělí symbolicky předal materiály k celému projektu předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO) a ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) a celá věc se tak posunula o něco dál. „Posunujeme se od vizí do situace, že něco děje,“ řekl. Zmínil, že probíhají již předprojektové práce a celý projekt směřuje k architektonické soutěži, která by mohla být vypsána již příští rok. Stavba nového pavilonu by měla začít v roce 2025.

Poznamenal, že Gynekologicko-porodnická klinika je poměrně rozsáhlá. „Je to jedna klinika, ale má velikost okresní nemocnice,“ poznamenal. Letos se slaví 190. výročí od narození architekta Josefa Hlávky, který budovu budovu navrhl a při této příležitosti se v zahradě kliniky odhalila jeho bronzová socha.

Unikátní stavba

Budovu navrhl tak, že je rozdělená na šest pavilonů s jedenácti trakty, které se daly kdykoliv uzavřít, aniž by porodnice přestala fungovat. To mohlo pomoci zabránit například šíření různých infekcí, se kterými se v 19. století často bojovalo.

I dnes může toto řešení pomoci například oddělit od ostatních covid pozitivní pacientky do samostatného pavilonu. Sochu slavného architekta, která je dílem Josefa Václava Myslbeka, dostala nemocnice darem od nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových. 

Zvukotěsné pokoje

Ve stávající budově kromě úprav prostor nebo fasády projdou rekonstrukcí také prostory pro rodičky a porodní sály.„Velmi brzy začne rekonstrukce porodních boxů, máme připravenou investici za 55 milionů korun,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Již nevyhovující porodní boxy se mají změnit na moderní pokoje se zvukotěsnými stěnami a zázemím pro doprovod rodiček. V novém uspořádání bude boxů šest a 40 pokojů v přístavbě pro oddělení neonatologie, kde se starají o nedonošené děti. 

Péče o předčasně narozené děti

Na klinice neonatologie lékaři zajišťují komplexní péči o předčasně narozené děti a už teď patří k největším v celém Česku. Léčba trvá měsíce a je během ní také potřeba přítomnost rodičů. Lékaři výstavbu nového pavilonu vítají, protože tu vzniknou nové rodinné jednotky intenzivní a resuscitační péče, které jsou běžné ve vyspělém světě. „Díky moderní ošetřovatelské péči, jejích součástí je matka a otec, se nejen prokazatelně zlepšuje prognóza nezralých dětí, ale posilují se zároveň rodinné vztahy,“ říká vedoucí lékař Gynekologico-porodnické kliniky Antonín Pařízek.

Premiér Babiš na setkání s představiteli nemocnice řekl, že pro vládu je zdravotnictví priorita a i další vláda, která vznikne po říjnových volbách, by měla v investicích pokračovat. „Vidíme ten obrovský rozdíl, jak vypadá například Thomayerova nemocnice nebo tato nemocnice, když je porovnáme s jinými nemocnicemi. Takže máme co dohánět,“ řekl.

Video
Video se připravuje ...

Eliška se kvůli preeklampsii narodila předčasně ve 30. týdnu. Vážila pouhých 1170 gramů. archiv Lenky Tomanové

Fotogalerie
25 fotografií