Ohrožen je hlavně 170 metrů dlouhý úsek pod Lochotínským parkem. Převažují v něm letité olše, které na tom nejsou nejlépe. Ukázala to data z akustického tomografu, jenž zobrazil rozsah poškození a dutin uvnitř jednotlivých kmenů.

„Bohužel, často v důsledku infekce dřevními houbami, mají četné defekty a také dutiny a představují bezpečnostní riziko,“ uvedla arboristka ze Správy veřejného statku města Plzně Kamila Kindlová. U olší totiž dochází k horizontálním zlomům v poškozeném dřevě.

Úsek tak čeká obměna napadených stromů novými. Vše je rozdělené do tří etap, hotovo má být v roce 2035. „Postupně by mělo být odstraněno až 20 stromů a současně nově vysazeno 42 alejových stromů,“ upřesnila Kindlová.

Světlo v aleji

Nejprve ale bude třeba alej prosvětlit, zbavit náletových dřevin. Tím se uvolní koruny alejových stromů. Současný hustý porost totiž není žádoucí.

„Nejen z hlediska konkurenčních požadavků na světlo, vodu a živiny vůči stávajícím letitým stromům v aleji, ale zejména vůči nově vysazeným mladým stromům,“ vysvětlila Kindlová. Nedostatečná péče by pak pro památnou alej mohla být fatální.

Kilometrovka byla na lochotínských loukách v údolní nivě řeky Mže vyměřena okrašlovacím spolkem v roce 1892. O rok později zde vysázeli dvouřadé stromořadí s výhledy do krajiny. Dnes je 1077 metrů dlouhá alej oblíbenou pěší i cyklistickou trasou.

VIDEO: Zrod aleje: Tahle, v Bukovanech u Kyjova, je zasvěcena českým panovníkům.

Video
Video se připravuje ...

V Bukovanech u Kyjova vzniká Alej českých panovníků. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
3 fotografie