Pouhý den před smrtí prince Philipa s ním princ Charles hovořil o jeho stých narozeninách – a to i přesto, že moc dobře věděl, že je to téma, které je vévodovi z Edinburghu a zároveň manželovi britské královny Alžběty II. (95) nepříjemné. Přesto je to však pro Charlese, jeho syna, debata, na kterou nejspíš nikdy v životě nezapomene.

Podle deníku Daily Mail v novém pořadu BBC Prince Philip: The Royal Family Remembers totiž následník trůnu popisoval, že právě narozeninový večírek, co by se měl uspořádat při příležitosti Philipova neskutečného životního jubilea, řešili ve Windsoru 8. dubna. To když se dostavil k lůžku svého umírajícího tatínka.

Okouzlující slovní přestřelku popisuje teď na BBC sám Charles. „Mluvíme o tvých narozeninách,“ řekl prý Philipovi rozechvěle, protože věděl, že něco takového s ním jeho otec rozhodně řešit nechce. Také věděl, že je jeho otec vzhledem ke svému věku už poměrně nedoslýchavý, a tak zopakoval trochu hlasitěji: „Mluvíme o tvých narozeninách! A jestli tam bude recepce!“ dožadoval se Philipovy pozornosti.

Jeho odpověď však byla jako obvykle vtipná a břitká: „No, toho bych se ale měl dožít, že?“ odsekl synovi. „Věděl jsem, že to řekneš,“ reagoval na otcova slova Charles a dvojice se spolu možná naposledy pořádně zasmála. Následujícího rána totiž Philip poklidně zesnul.

VIDEO: Osamocená Alžběta a rozesazená rodina: Pohřeb prince Philipa v kapli sv. Jiří

Video
Video se připravuje ...

Osamocená Alžběta a rozesazená rodina: Pohřeb prince Philipa v kapli sv. Jiří reuters

Není pochyb, že BBC chystá pro příznivce britské královské rodiny emotivní a velice intimně pojatý pořad, v němž budou členové populární rodiny s modrou krví vzpomínat na manžela anglické vladařky, jenž byl skutečným svérázem.

Každé z Philipových čtyř dětí (kromě Charlese měl s Alžbětou ještě syny Andrewa a Edwarda a dceru Anne) a dospělých vnoučat, mezi které se počítá všeobecně oblíbený princ William (39) či jeho sestřenice Beatrice (33) a Eugenice (31), v něm připomene nějakou ze svých nejmilejších vzpomínek na tohoto okouzlujícího vévodu, co stál své ženě a zároveň i hlavě britské monarchie po boku více než 70 let.

Fotogalerie
83 fotografií