Návrat krále a změna státní formy na monarchii je hlavním bodem volebního programu monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska, Koruny České. Jedná se přitom o bod zdaleka nejkomplikovanější a navrácení monarchie někam, odkud byla v minulém století vystrnaděna, se zdá být nemožným úkolem. Možná proto jsou k účasti Koruny České ve volbách někteří skeptičtí. Je to ale opravdu taková utopie? „K představě, že by se aktuální uspořádání najednou změnilo, se mnoho lidí staví na počátku každé debaty odmítavě. Je si ale potřeba uvědomit, že taková změna by v žádném případě nemohla proběhnout z ničeho nic a my jsme si toho velmi dobře vědomi. Monarchie by měla být aktem, který bude následovat po společném rozhodnutí, debatě,“ vysvětluje Radim Špaček, předseda Koruny České.

V podstatě tak hovoří o tom, k čemu je monarchie určená. Ke sjednocení národa. Vidíme to ostatně i v jiných zemích, kde je hlavou státu panovník. Královská rodina v monarchistických zemích je symbolem a jako nepolitický subjekt dokáže zemi sjednotit v krizových situacích. „Panovník činí vládu majestátnější, lidé ho adorují. Oproti tomu prezident, který je u nás volen napřímo, bude lid rozdělovat a logicky, skoro půlka národa ho nebude podporovat. Co hůř, skoro půlka národa ho může nenávidět,“ dodává Špaček

A kdo by tedy mohl být českým panovníkem? Existuje ještě někdo, kdo by na případný trůn měl legitimní nárok? Bezpochyby se nabízí potomek českých králů, Karel Habsbursko-Lotrinský, který letos v lednu oslavil 60. narozeniny a jehož dědečkem byl poslední rakousko-uherský císař Karel I. Radim Špaček však říká, že přestože Koruna Česká komunikuje s touto rodinou, nikde není psáno, že by se po přechodu na monarchii odehrával jen tento scénář. „Možností je více a při opětovném vzniku monarchie by dost pravděpodobně nastalo určité přechodné období, kdy by mj. musel být jmenován i regent vykonávající nezbytně nutné úkony v zastoupení panovníka,“ říká Radim Špaček.

Cílem strany však není okamžitě měnit českou formu vlády, aktuálně se Koruna Česká snaží spíše informovat a připouští, že pokud by se dostala do Poslanecké sněmovny, měla by před sebou velmi náročný a zdlouhavý proces. Ten by však pojila jedna věc, a to nutnost obyvatele České republiky informovat. Jedině tak by v budoucnu vůbec mohlo dojít například k referendu, které by se tímto problémem zabývalo. Pokud by ale ke změně státní formy na monarchii opravdu došlo, bylo by zvoleno Ústavodárné shromáždění, které by se zabývalo například vypracováním nové Ústavy nebo jednáním o podmínkách převzetí trůnu a realizací celého procesu.

Konkrétní kroky a další body volebního programu Koruny České naleznete na webových stránkách www.korunaceska.cz.