Na rozdíl od dřeva můžete koupené brikety ihned použít, navíc se s nimi pohodlně manipuluje. Nemusíte nic štípat a řezat. Topení jak dřevěnými, tak uhelnými briketami je kvůli nízkým emisím a malému množství popela šetrné k životnímu prostředí. Brikety se rychle rozpálí a zůstanou dlouho žhavé bez přikládání. A díky dlouhé době hoření a vysoké výhřevnosti ve výsledku ušetříte. Odborníci doporučují používat kombinaci uhelných a dřevěných briket, neboť se jejich vlastnosti vzájemně doplňují. A kde všude s nimi můžete topit? Hodí se pro krbová a kachlová kamna i do kotlů na tuhá paliva.

Fotogalerie
7 fotografií

Z uhlí i ze dřeva

Koncentrovaná síla uhlí je vynikající pro dlouhodobé udržení žáru bez přikládání, klidně i přes noc. Při zapálení však uhelné brikety vyžadují vyšší počáteční teplotu, ideálně žhavé podloží. Dřevěné brikety Dřevěné brikety ROUND se vzhledem příliš neliší od polen, nedrolí se, jsou ideálně suché a hned po ruce. jsou naopak vhodnější na založení ohně. Ty kvalitní jsou vyrobeny čistě ze dřeva, zcela bez pojiv a přídavných látek. Vychladlý popel z nich lze proto použít na zahradě do kompostu nebo jako přírodní hnojivo. Pokud kombinujete při topení brikety se štípaným dřevem, dbejte na to, aby bylo bez zbytků zeminy, mechu, plísňových zárodků či jiného znečištění. Vlhkost dřeva by neměla překročit 20 %. Pozor na spalování čerstvě nasekaného a vlhkého dřeva. Nejenže hůř hoří, ale také kvůli nižší teplotě hoření uvolňuje zdraví škodlivé látky.

Zelené topení

Možná vás překvapilo, že topení briketami není nic neekologického. I tuhá paliva totiž mohou být šetrná, pokud produkují jen málo spalin a emisí CO2. Naopak nekvalitní nebo nevhodná paliva, která produkují velké množství emisí a škodlivin, mají nejen negativní vliv na životní prostředí, ale navíc mohou poškodit vaše topné zařízení i komín. Hrozí vám tak nejen stížnosti sousedů a pokuty, ale také nemalé částky za opravy. A nezapomeňte, že chování zohledňující kvalitu životního prostředí je podporováno i evropskými a státními programy. Na moderní kotle na pevná paliva (certifi kované nízkoemisní brikety) nebo hybridní systémy lze získat finanční příspěvek z programu Zelená úsporám či kotlíkovou dotaci. 

Více o vytápění, rady odborníka a mnoho dalších tipů najdete v aktuálním vydání časopisu Blesk Bydlení, které seženete na novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku.