Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fridu Kahlo nechtěli po nehodě lékaři ošetřit: Z podbřišku jí trčela železná tyč, nohu měla 11x zlomenou!

Autor: venu - 
17. září 2021
05:00

Frida Kahlo nebyla pouze malířkou, ale také velmi houževnatou ženou, jež přesně před 96 lety přežila vlastní smrt při autobusové nehodě, po které ji lékaři považovali za téměř mrtvou. Kvůli tragédii žila v nekonečných bolestech a kvůli nenaplněnému mateřství v depresích. Přesto se nevzdala a stala se světově uznávanou umělkyní.

Když byla Frida Kahlo malá, trpěla obrnou. Osud však zasáhl ještě dřív, než se z onemocnění zcela zotavila. Když jí bylo 19 let, autobus, ve kterém cestovala se svým tehdejším přítelem Alejandrem, narazil do tramvaje. Přítel se z trosek vyprostil, Frida však takové štěstí neměla. Skončila propíchnutá trubkou a s zpřeráženými kostmi, včetně zranění pánve a páteře. Poté, co ji přítel odnesl zakrytou vlastním kabátem na kulečníkový stůl nedalekého podniku, lékaři ji odmítli ošetřit s tím, že svá zranění nemůže přežít. Nakonec se na ni však podívali.

Železná tyč jí projela podbřiškem do těla a protrhla jí slezinu i vaginu. Musela být rok upoutaná na lůžko. Frida podstoupila po nehodě i během života kolem 35 operací. Ani jedna ji však nezbavila neskutečných bolestí. Důsledkem nehody bylo také to, že její tělo nebylo schopno donosit dítě. A že po něm Frida velmi toužila. Místo mateřství se tedy věnovala vztahu se svým osudovým mužem a malířem Diegem Riverou, se kterým cestovala, tvořila a žila velmi divokým způsobem.

Umělkyně doslova přežila svoji smrt. Při roční rekonvalescenci, kdy ležela na lůžku, začala tvořit. Ačkoliv ji každý pohyb štětcem šíleně bolel. Malovala především díla ve stylu původní mexické kultury, kterou kombinovala s prvky realismu, symbolismu a surrealismu. Vytvořila přes 200 olejomaleb, akvarelů a kreseb.

Stala se symbolem ženské síly a odvahy pustit se i do zdánlivě předem prohraných bojů. Zemřela ve 47 letech, a to krátce poté, co jí byla amputována noha, kterou měla při nehodě v mládí celkem 11x zlomenou. To ji psychicky zlomilo a dovedlo k pokusům o sebevraždu. Nakonec podlehla zápalu plic - vyčerpaná, závislá na alkoholu a prášcích proti bolesti.

Zobrazit celou diskusi