„Současné zázemí neodpovídá aktuálním požadavkům na chov šimpanzů. Potřebujeme ho přestavit. Problém jsme měli hlavně s tím, kam umístit nechovnou skupinu starších zvířat, která jsou přitom mezi návštěvníky velmi populární,“ vysvětlil přesun do Hodonína ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Půjdou ke svému druhu

Samec Fáben je v Zoo Brno od roku 1996 a patří k jejím nejstarším obyvatelům. U Giny není přesně známé datum narození, odhadovaný věk je kolem 37 let a Maryška je narozená v roce 1995. Obě samice dorazily do brněnské zoo v roce 2013. Šimpanzi se přitom ve volné přírodě dožívají kolem 40 let.

V Hodoníně se brněnští šimpanzi ocitnou ve společnosti svého druhu. „Rozhodli jsme se je umístit do sousedství našich šimpanzů. Jedná se totiž o velmi inteligentní a společenská zvířata a byla by škoda této příležitosti nevyužít k tomu, aby obě skupiny měly mezi sebou vzájemný kontakt,“ vysvětlila zooložka zoo Hodonín Zdenka Vavrysová.

K přesunu do Hodonína dojde v pondělí dopoledne. Nebude zřejmě snadný. „Šimpanzi budou částečně pod sedativy. Reagují i na malé změny a odchylky od běžného denního režimu. Je proto potřeba postupovat obezřetně a to tím spíše, že tito lidoopí mají 4x větší sílu, než člověk,“ doplnila informaci mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková.

VIDEO: Šimpanzi jsou velmi inteligentí tvorové.
Video
Video se připravuje ...

Šimpanzi se hlásí o jídlo jako žáci ve škole. Takhle spolu mluví... ZOO Plzeň

Fotogalerie
6 fotografií