Pořídit si domů nové piáno je opravdu velká investice, která se může vyšplhat až ke 100 tisící korunám. Investovat takto vysokou sumu v případě, že se dítko z ničeho nic rozhodne hrát na piáno a rodič si není jistý trvalostí jeho zájmu, je tak trochu ekonomický nesmysl. Často se tedy rodiny uchylují k pořizování kousků z druhé ruky, tam ale zase není jistota, že je nástroj takzvaně v dobré kondici. Ideální variantou je tedy půjčovna. Jedna taková funguje v pražských Radlicích a to už pěkně dlouho, zhruba od 50. let. Nyní se dočkala poměrně nákladné rekonstrukce a září tedy novotou.

Velký výběr i přijatelná cena

Půjčovnu zřizuje Český hudební fond a je možné si zde vypůjčit až 40 pián. „Nekupujeme nové nástroje, nebyli bychom schopni je pak půjčovat za rozumnou cenu. Sháníme tedy starší piána a naši technici je pak dávají do kupy. Technicky jsou všechny ve špičkovém stavu, u některých jsou ale povrchové oděrky, to se pak projeví i na ceně půjčovného,“ popsal pro Blesk ředitel Českého hudebního fondu Radomír Kubik.

Díky tomu, že si piána dává půjčovna dohromady sama, může často zvolit i jinou povrchovou úpravu. „Většina pián je černá nebo v těch klasických hnědých tónech, v posledních letech jsme ale zjistili, že jakmile je piáno bílé, jde doslova na dračku,“ říká pobaveně Kubik. V nabídce je tedy hned několik bílých nástrojů ale také třeba růžové piano pěkně sladěné s růžovou stoličkou. „Když sem přijdou malé holčičky, většinou se do něj hned zamilují,“ usmívá se ředitel. Půjčovné je od 350 Kč do 800 korun za měsíc.

Piána si lze půjčit na libovolně dlouhou dobu, nejčastější jsou ale zápůjčky delší než rok. Právě na začátku září má půjčovna vrchol sezóny, začínají kroužky a rodiče se snaž ratolestem sehnat vhodný nástroj. „Musím říct, že mě až překvapilo, kolik zákazníků pochází z asijské menšiny, zřejmě asi více dbají na klasickou výuku svých dětí. Hodně zákazníků jsou i rodiny zahraničních manažerů a pak také dospělí, kteří dříve na piáno hráli a dnes by si rádi své schopnosti oprášili,“ říká Kubik.

A jak to bylo s rekonstrukcí? „Stav půjčovny před rekonstrukcí byl už opravdu nepěkný, stejně jsem si ale původně myslel, že pouze vymalujeme. Nakonec jsme se do toho ale pustili od podlahy a dnes stojíme ve zcela jiných prostorách, než tomu bylo před pár měsíci. Jsem za to opravdu rád. Doufám, že se do budoucna podaří alespoň částečně opravit i dům, ve kterém sídlíme,“ uzavřel ředitel.

Video
Video se připravuje ...

Radlicích funguje půjčovna pian už mnoho let, nyní se dočkala kompletní rekonstrukce Veronika Foltová

Fotogalerie
12 fotografií