První známky o vinicích v této lokalitě nalezneme už ve 13. století, zvláště pak za vlády Karla IV., za jehož vlády se vinná réva sázela snad na každém slunném svahu tehdejší Prahy a jejího okolí. Za vlády Karla IV. vinice vzkvétaly natolik, že se budoucí Vinohrady začaly nazývat Viničné Hory, Vršovice zase Údolí viničné a Botič byl známý jako Vinný potok.

Gröbeho stopa

Po několik dalších staletí se zde měnili majitelé a pozemky často měnily svá využití. Největší ránu středověkým vinicím zasadily husitské války a následná 30letá válka. Bývalé vinice tak mnohokrát po staletí změnily své využití. Vznikaly zde pole, louky, ale i sady a zahrady. Rok 1870 byl pro vinici i celé její okolí přelomovým, pozemky, které dodnes tvoří Havlíčkovy sady, koupil podnikatel, stavebník a velký milovník přírody Moritz Gröbe, který se pustil do budování.

Na vyvýšené terase si Gröbe zbudoval novou vilu a vytvořil nebývale okázalou zahradu ve stylu anglického parku. Jižní svah pod vilou byl přeměněn ve vinohrad s vinnými sklepy, a nový majitel zde nechal také zbudovat Viniční altán, který zároveň plnil funkci hudebního pavilonu. Autorem altánu, ohradních zdí a bran je architekt Josef Schulz, který navrhl i Rudolfinum nebo Národní muzeum.  Veškeré své pěstitelské úsilí Gröbe vynaložil na pěstování révy,“ píše se v kronice Prahy 2.

 V roce 1905 se stal areál majetkem města a byl také zpřístupněn veřejnosti pod novým názvem Havlíčkovy sady. Komunistická éra vinicím nepřála a jak vinná réva, tak celý areál chátral. V 90. letech správa přešla pod Prahu 2 a v roce 2002 došlo ke kompletní rekonstrukci a park tak získal podobu, jakou známe dnes.

Video
Video se připravuje ...

Starostka Prahy 2 Jana Černochová slavnostně vylisovala několik deci z letošní úrody Veronika Foltová

Čtrnácté vinobraní

V příjemném prostředí se také každoročně koná Vinobraní na Grébovce. V minulém roce sérii přerušila pandemie koronaviru. letos však vše proběhne podle plánu, i když v komornější formě.

„Program začne v pátek ve dvě hodiny odpoledne na náměstí Míru, kde proběhne slavnostní zahájení i přípitek letošním burčákem z vinice Grébovka. Program bude pokračovat i v sobotu v horní části Havlíčkových sadů. Kromě vín z Grébovky bude možné ochutnat vína od vinařů z celé České republiky,“ řekla starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

„Jsem také velice ráda, že mezi stánky bude zastoupeno i rodinné vinařství Košut z Moravské Nové Vsi, tedy obce, kterou postihlo ničivé tornádo. Praha 2 poslala této vesnici na pomoc s obnovou 200 tisíc korun a doufáme, že i účast na našem vinobraní pomůže,“ dodala Černochová.

Návštěvníci se mohou těšit na desítky stánků s širokou nabídkou burčáků a vín z celé republiky. Vinice Grébovka si pro letošek připravila i jednu zajímavou novinku – vínovici. Nebudou chybět ani gastronomické speciality – například v umělé jeskyni bude kromě vína k dispozici i ochutnávka sýrů. Vstup jak na náměstí, tak do Havlíčkových sadů bude zdarma a pro větší bezpečnost budou v areálu přítomné hostesky s desinfekcí.

Fotogalerie
26 fotografií