V zámku bylo dříve zdravotnické zařízení, které skončilo v roce 2018. ÚZSVM ho následně chtěl vydražit, po kritice od toho však upustil. Následně se úřad opakovaně pokusil najít nového nájemce ve výběrovém řízení, nikdy se však žádný nepřihlásil.

Město v dopisu podepsaném radním pro majetek Janem Chabrem (TOP 09) a náměstkem primátora pro územní rozvoj Petrem Hlaváčkem (za TOP 09) nabídlo státu za zámek Faustův dům, který vlastní hlavní město a je součástí Všeobecné fakultní nemocnice, a pozemky parkoviště a další parcely u Nemocnice Na Homolce.

Podle mluvčí ÚZSVM nyní úřad čeká na dodání podkladů. „Město v něm uvedlo, že záměr využití areálu upřesní v následujících týdnech. Proto čekáme na doplnění ze strany města,“ uvedla Tesařová. Podle Chabra nyní magistrát záměr dokončuje a úřadu ho plánuje odeslat příští týden.

Co se zámkem bude?

Zástupci Prahy 6 a magistrátu v posledních letech opakovaně uvedli, že by památku chtěli využít pro sociální, kulturní či vzdělávací účely. Původně chtěl premiér Andrej Babiš (ANO) areál směnit s městem za pozemky v Letňanech, kde chce vybudovat areál pro státní úředníky. Nakonec z toho sešlo, jednání o letňanských pozemcích nicméně stále pokračují.

Možný zájem o nemovitost v roce 2019 deklarovalo i ministerstvo kultury, podle květnového vyjádření ÚZSVM však nedodalo potřebné dokumenty pro převod.

Zámek s historickým parkem, který se rozkládá na třech hektarech, pochází asi z roku 1725. Byl postaven podle plánů Kiliána Ignáce Dientzenhofera pro císařovnu Amálii Brunšvickou. Naposledy byl areál rekonstruován v roce 1986. Od ministerstva práce a sociálních věcí ho ÚZSVM převzal v roce 2015.

Fotogalerie
54 fotografií