Někdejší bankéř, vnuk malíře John (73), přijel na pozvání radních inkognito, jeho návštěvu Hrušovan nad Jevišovkou nicméně Blesk.cz odhalil.

„Jsem potěšen, jak tady přistoupili k restaurování dědečkových novorenesančních fresek. Nádhera,“ reagoval na prohlídku čtyř místností včetně kanceláře starosty.

Jsme rádi, že tady máme originální střípek do Muchovy malířské epochy. A že nám fresky nikdo neodveze,“ řekl starosta Miroslav Miloš. Alfons Mucha se postupně „podepsal“ v kanceláři starosty, vestibulu, podatelně úřadu a v nové zasedací místnosti. Co jedna místnost, to půl milionu z kasy městysu.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina ke Slovanské epopeji Zdeněk Matyáš

Muchova stezka

John Mucha vítá také projekt Muchovy stezky, která bude spojovat v regionu místa, v nichž Mucha zanechal během života nějakou stopu.

„Začali jsme to probírat nejen s Ivančicemi a Moravským Krumlovem, ale také s Jihomoravským krajem. Už se to rozjíždí, jsou to například i Hrušovany, Kyjov a jiná místa, která jsou propojena s mým dědečkem,“ uvedl John Mucha.

Epopej i muzeum

V Moravském Krumlově lidé navštíví zámek se Slovanskou epopejí zapůjčenou Prahou na pět let. V Ivančicích, kde se Mucha narodil, vznikne přeměnou Památníku Alfonse Muchy moderní muzeum.

Od srpna mají zájemci k dispozici nového audioprůvodce Ivančicemi s 11 zastaveními, která s Muchou nějak souvisejí. Hlas průvodci propůjčil právě vnuk malíře John Mucha.

Zapojit se mají také Hrušovany nad Jevišovkou právě kvůli opraveným freskám z malířova raného období.

Fotogalerie
31 fotografií