Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vondráček připustil koalici ANO s Okamurou. A hádka na Primě o marxistech i naleštěné bídě

Aktualizováno -
12. září 2021
14:04
Autor: for, ČTK - 
12. září 2021
12:40

Až voliči v říjnu složí politikům účty a přijde čas na skládání vládní koalice, hnutí SPD Tomia Okamury bude mít u ANO Andreje Babiše dveře otevřené. V nedělní Partii na CNN Prima News to naznačil šéf Sněmovny a místopředseda ANO Radek Vondráček. Do svého soka Jana Farského ze STAN se „navezl“ za to, že podle něj účelově putuje po politické scéně a nyní se Starostové „dávají dohromady s marxisty“, jak překřtil Piráty. Farský kontroval, že jde o nesmysl. A Vondráčkovi vytkl, že ANO předvádí „naleštěnou bídu“. Řeč přišla i na zvládnutí pandemie a na přicházející čtvrtou vlnu. 

Tématem diskuse byla mimo jiné povolební spolupráce. Z úst Jana Farského zaznělo, že Piráti a STAN trvají na tom, že spolupráci neplánují ani s jedním z hnutí, tedy ani s SPD, ani s ANO. „Natvrdo můžu říct, že to vylučujeme. Jasně jsme se dohodli, že jdeme společně do koalice nebo do opozice,“ řekl Farský s tím, že spolupráce může proběhnout se stranami z koalice SPOLU, kam spadá ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Předseda Poslanecké sněmovny naopak žádnou spolupráci ze stolu neshazuje. „My budeme jednat s jednotlivými subjekty a kluby,“ reagoval na dotaz, jak by povolební jednání mohla probíhat.

Video  Vondráček připustil koalici ANO s SPD. Farský mu připomněl snahy o vystoupení z EU  - CNN Prima News
Video se připravuje ...

Vondráček: Volby jsou nepřehledné, dáváte se dohromady s marxisty

Vondráček připomněl i předchozí volby do Sněmovny, podle něj by se neměla jednání okamžitě zavrhovat, jako se to stalo v roce 2017 s ODS. „To je o tom, že si sednete ke stolu a budete se bavit. Ne, že uděláte tiskovku, tam řeknete ne a až potom jdete k nám,“ podotkl v pořadu Partie. Dodal, že co se týče ODS, tak mu opět strana vyšla ve volební kalkulačce. A netajil se, že ODS 20 let volil. K SPD řekl, že se poslanecký klub hnutí a předseda subjektu Tomio Okamura ve Sněmovně chovají korektně.

Poslanec ANO Robert Králíček později zmínil, že pro něj jsou nepřijatelné například návrhy na referendum o vystoupení z Evropské unie či Severoatlantické aliance (NATO). KSČM chce opustit NATO, SPD chce hlasování lidu o členství v EU i NATO.

Šéf Sněmovny také zmínil, že jsou podle něj letošní volby velice nepřehledné. „Volby jsou letos horší, že je kvůli koalicím situace nepřehledná. I zde se bude kroužkovat a to i v koalicích,“ poznamenal. Pořádně se pak do svého debatního protivníka opřel. „Dáváte se dohromady s marxisty,“ řekl směrem k Farskému a koalici PirStan. Podle Vondráčka se v posledních měsících ukazuje, co „jsou zač“, a i proto v současnosti klesají této koalici preference.

Klesající preference jsou opravdu zřejmé. Ukazuje na to i zářijový průzkum agentury STEN/MARK, který si nechala vypracovat televize Prima. Vládní hnutí ANO je opětovně nad 30 %, konkrétně na hodnotě 32,4 %, na druhém místě vystřídala PirStan koalice SPOLU s 20 procenty. Poměrně vysoké preference má hnutí SPD, které šplhá k 12 %.

Farský: Lidé pochopí, že předvádíte naleštěnou bídu

Útok o marxistech Farský Vondráčkovi během poměrně plamenné diskuse vrátil. Podle místopředsedy Starostů jsou naopak volby přehledné i díky tomu, že ještě před samotnými volbami strany dopředu říkají, s kým chtějí vládu sestavovat. Naopak ANO podle něj klesne, neboť lidé pochopí, že „předvádí naleštěnou bídu.“ Během diskuse o chybách i výrocích politiků si pak oba řečníci často skákali do řeči. 

Farský uznal, že nyní preference jejich koalice klesají. „Je to přirozený vývoj, klopýtli jsme a udělali hlouposti. Nebudu tu dělat hitparádu, nebyly všechny kroky přesný. A doplácíme na to, že se nás Andrej Babiš bojí a Miloš Zeman to samé, takže jsme cílem útoků, jako je danění bytů, zvaní migrantů a je to lež a Andrej Babiš to neustále opakuje ve svých videích,“ uvedl.

Video  Volby debata - osobní otázky  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Zdanění bytů zmínil v pokračující diskusi pořadu Partie i poslanec Jakub Michálek (Piráti). Stejně jako Farský popřel, že by se daně na byty měly objevit. „Máme to jasně ve volebním programu,“ zmínil.

15 tisíc zbytečně zemřelých? „Je to hausnumero“ 

Debata se stočila i k pandemii koronaviru a k výroku exministra zdravotnictví Romana Prymuly, že z 30 tisíc zesnulých nejspíše až 15 tisíc zemřelo zbytečně. „Je to hausnumero střeleno od boku,“ smetl tvrzení Vondráček ze stolu s poznámkou, že se nejedná o čísla z fotbalu. „Každý tam má někoho blízkého,“ řekl.

Podle Vondráčka by se mělo zvládnutí pandemie probrat v klidu po volbách. Vládu bránil i tím, že ani Světová zdravotnická organizace nevydala jednotnou metodiku. „Vy si vždycky najdete viníka,“ reagoval na to Farský. 

Farský číslo bránil, dodal že vychází z oficiálních dat a statistik, které potvrzují, že Česko je na tom poměrně špatně. „V ČR je číslo vyšší a to dopadá na vrub šíření tohoto státu. Bylo to chaotické, sami jste opatření nedodržovali. Proč skončil Prymula? A viděli jsme filmový festival. Lidem znepříjemňujete život a pak to sami neakceptujete,“ zlobil se Farský. 

Řečníci se nicméně několikrát i shodli. Například v tom, že řešením krize a nastupující čtvrté vlny je především očkování. Podle Farského ale pořád chybí masivní kampaň, kterou vláda slibovala. 

Jak si vede ANO v dalších průzkumech?

Průzkum prováděla agentura STEM v době od 31. srpna do 8. září. Zúčastnilo se ho 1014 lidí.

Také v průzkumech jiných agentur se ANO v poslední době posunulo před Spolu a koalici Pirátů se STAN. Podle srpnového modelu agentury Median by volby vyhrálo ANO s 27 procenty. Druhá koalice Spolu by měla 21 procent hlasů a uskupení Pirátů a STAN 20,2 procenta. V průzkumu agentury Kantar CZ získalo v srpnu ANO 27,5 procenta, zatímco Spolu a koalice Pirátů a STAN shodně 21 procent hlasů. ČSSD v obou zmíněných průzkumech skončila stejně jako v průzkumu STEM pod pětiprocentní hranicí.

 

Michal Snobl ( 13. září 2021 06:01 )

Kurňa ze které léčebny berou ty nebezpečné pacienty do televize?

Zdenek ( 12. září 2021 19:37 )

JUDr. PhDr. Zdeněk Ondráček, Ph.D. - Zdeněk Ondráček ( 1969 Žacléř) je český politik a bývalý policista. Od října 2013 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, v letech 2012 až 2020 zastupitel Královéhradeckého kraje, od roku 2010 zastupitel města Trutnova a člen KSČM (dříve člen KSČ). Jako člen Pohotovostního útvaru VB zasahoval proti demonstrantům během Palachova týdne v roce 1989.

HNUS - DES - KATATROFA - byl Sametak 1989 , aby se ti soudruzi uz nikdy nedotali k moci v CESKU .... a SPODINA-dolnich 10 milionu obcanu v CR ssi je veele dal a dal voli .......

Podle zákona o protiprávnosti komunistického režimu z roku 1993 šlo o organizaci z l o č i n n o u a zavrženíhodnou. Jejím právním nástupcem je Komunistická strana Čech a Moravy KSCM.

Puč v roce 1994+volba prezidenta 2013+ KABELKOVY PREVRAT - puc 2013 + volby 2013 + volby 2017 + volba prezidenta 2018 se zdařil. Komunisté si udrželi vliv, moc a hlavně majetek. Stále jsou pány v tomto státě. Pokračuje se v kultuře papalášství, kradení, úslužnosti policie a soudů k vládnoucí třídě.

Výchova kádrů od sedmdesátých let byla úspěšná. Nejprve byli manažery puče a potom těmi kdo dohlíží na uhlazení stop z nejvyšších ústavních funkcí.

hubaucpanakoblihou ( 12. září 2021 19:14 )

To je jen tvůj vlhký sen

hubaucpanakoblihou ( 12. září 2021 19:14 )

Demokracie skončila, vládnoucí chorobně mstivý monarcha holduje alkoholu a dělá své zemi jen ostudu.

hubaucpanakoblihou ( 12. září 2021 19:10 )

ANO 25%, Spolu 22%, STAN+piráti 21%.
Koho tentokrát soudruh velkokapitalista Babiš zkorumpuje? Komouši se minule nechali koupit a doplatili na to.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa