„Nově představujeme speciální noční prohlídky, během kterých budou návštěvníci vybaveni termokamerami i další technikou, aby mohli sledovat život v noční zoo a současně se kolem sebe rozhlédnout očima zvířat,“ uvedl ředitel zoo v pražské Troji Miroslav Bobek.

Noční život zvířat

Nový program trvá asi 90 minut. Během něj se podle mluvčí účastníci seznámí mimo jiné s tím, co zvířata dělají po západu slunce. Dozví se také to, jak funguje u různých druhů zvířat termoregulace jejich těl.

Termokamerou bude možné pozorovat například plameňáky. Podle ředitele zoo Bobka lidé díky ní uvidí třeba to, jak těmto dorůžova zbarveným vodním ptákům postupně chladne noha, na níž stojí ve vodě, a jak ji střídají za druhou, kterou do té doby hřáli u těla.

Lidé budou mít k nočnímu pozorování zvířat speciální techniku. V zoo dostupná termovizní kamera, která poskytuje jasný obraz i ve tmě, v mlze nebo v dešti, dokáže podle Dosedělové detekovat zvíře na vzdálenost asi 70 metrů. Zatímco termokamera je citlivá na tepelné záření a lze ji tak přirovnat k pohledu očima hada, druhé dostupné zařízení – noktovize - pracuje s odrazy světelného záření. Způsob nočního vidění zesílením odrazů nejslabších zbytků světla je podle mluvčí zoo vlastní šelmám, kopytníkům a z ptáků třeba sovám nebo kiviům.

Zoo v pražské Troji patří mezi turisticky nejnavštěvovanější místa. Kvůli pandemii covidu-19 však zaznamenala úbytek návštěvníků. Loni do zahrady zavítalo 851 623 lidí, tedy téměř o 605 000 méně než v roce 2019. Zoo byla v důsledku protiepidemických opatření 114 dnů uzavřena pro veřejnost a v mnohé další dny roku byl provoz omezený.

Fotogalerie
97 fotografií