„Pacienti se přiotrávili oxidem uhelnatým. Poskytli jsme jim kyslíkovou terapii a po ošetření jsme je převezli k další péči na urgentní příjem Fakultní nemocnice Brno,“ uvedla mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Rychle jednat

Záchranka přitom upozorňuje, že v obdobných případech je nutné jednat rychle. „Intoxikace tímto plynem, kterému se také říká „tichý zabiják“, může mít za následek i smrt,“ upozornila Bothová. Důležité proto je zabránit unikání tohoto plynu.

Předejít tomu jde důslednou péčí o funkčnost komínů, ale také plynového kotle, karmy či malých přenosných topidel. Před jeho zvýšenou koncentrací dokážou varovat senzory a čidla, která lze koupit ve specializovaných obchodech a poté je umístit v domácnostech.

Jaké jsou vlastně příznaky otravy? „Zpočátku jde o nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, závratě, bušení srdce, slabost. Při vážnějším stupni jde například o dvojité vidění či poruchu řeči. V takové situaci je nutné se dostat co nejrychleji na čerstvý vzduch a přivolat pomoc. Pokud je poskytnuta včas, postižený pacient může být vyléčen bez následků,“ ujistila mluvčí záchranky.

VIDEO: Otrávit se jde samozřejmě i zemním plynem, pokud někde unikne ve vysoké koncentraci.
Video
Video se připravuje ...

Únik plynu v Kamýcké ulici v Praze, 4. května 2021. CNC - David Malík