Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Městečkem otřásla vražda dvou školaček (†10). Pachatel seděl za zneužívání, z basy vyšel loni

Autor: ČTK, sova - 
7. září 2021
19:45

Ruskou veřejnost znepokojila vražda dvou desetiletých dívek na Sibiři. Podezřelý je z ní muž, který byl předloni propuštěn z vězení po odpykání desetiletého trestu za sexuální zneužívání nezletilé osoby. Po propuštění měl ještě roky zůstat pod dohledem úřadů, ale nestalo se tak. Federální vyšetřovatelé začali kvůli podezření z nedbalosti vyšetřovat místní úřady, které měly mít dohled na starosti, uvedla v úterý agentura Interfax. Za nedbalost hrozí v případě odsouzení až sedm let vězení.

Obě dívky se v Kiselevsku v Kemerovské oblasti pohřešovaly od pondělí, kdy se nevrátily domů ze školy. Do pátrání po nezvěstných školačkách náčelník kemerovské policie nasadil všechny síly, pátrali i dobrovolníci, stejně jako elitní kriminalisté z ústředí. Těla zavražděných školaček se našla o den později v opuštěném domě. Vyšetřovatelé týž den oznámili, že podezřelý byl zadržen.

Jednačtyřicetiletého muže zachytily pouliční kamery při nákupu sladkostí v doprovodu obou dívek. Policisté jej podle médií vypátrali dříve než těla dívek. Na sociálních sítích se objevilo tvrzení, že se údajně ke znásilnění a vraždě dívek přiznal a také sdělil, kde těla ukryl. Úřady tuto informaci ale nepotvrdily. Rovněž nepotvrdily zprávy médií, že ze zločinu je podezřelý Viktor Pesternikov z nedalekého města Myski, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

„Žádné práce se v prezidentské kanceláři v tomto směru nevedou,“ odpověděl mluvčí Kremlu na dotazy novinářů, zda v souvislosti se zločinem není nutné zpřísnit tresty za sexuální zločiny spáchané na dětech. Ruský poslanec Alexandr Chinštejn agentuře RIA Novosti řekl, že zákonodárci pracují s verzí, podle které pachatelé těchto zločinů by po propuštění z vězení museli nosit elektronické náramky monitorující jejich pohyb.

Zobrazit celou diskusi