V Praze se v posledních dnech objevilo několik míst, kde vznikají nekonečné kolony aut kvůli opravám silnic. Od pondělí se tvoří zácpy například v okolí nákupního centra Letňany. Na velké množství oprav a uzavírek upozorňují i opoziční politici z pražského magistrátu.

Paralýza dopravy

Na situaci se rozhodl reagovat i prezident republiky Miloš Zeman, který primátorovi zaslal otevřený dopis. „Doba hájení nicméně uplynula a já již nehodlám skrývat rozčarování nad Vašimi přešlapy,“ píše v úvodu. Doprava v hlavním městě je podle prezidenta naprosto paralyzovaná kvůli amatérskému přístupu k plánování oprav komunikací. „To, že opravy silnic jsou zcela nekoordinované, chaotické a nedomyšlené, způsobuje dennodenně komplikace statisícům obyvatel,“ stojí v dopise.

Automobil neslouží jen k vlastnímu pohodlí

Zmínil, že předchůdci současného primátora se v období jara a léta věnovali převážně koordinaci oprav dopravní infrastruktury. Hřibovi vyčítá, že považuje řidiče automobilů za někoho, kdo tento způsob dopravy využívá jen ke svému vlastnímu pohodlí. Tato představa je podle něj zcela nemístná. „Automobil slouží především těm lidem, kteří jej využívají k dopravě do zaměstnání, přepravě zboží, objemných nákupů, transportu dětí do škol či k vyšetřením v nemocnici,“ píše primátorovi.

Prezident také upozorňuje na to, že přestože je podle něj systém hromadné dopravy v Praze poměrně kvalitní, ne pro každého je to nejvhodnější varianta přepravy. „Především není úlohou nás politiků hodnotit a nařizovat, jakým způsobem se mají lidé přepravovat,“ podotkl.

Miloš Zeman upozornil na dopravní situaci v ulici Zenklova nebo Veselská. „Současná dopravní situace je natolik kritická, že ohrožuje mimo jiné práci složek integrovaného záchranného systému,“ píše v dopise. Domnívá se také, že by Hřib měl kvůli současné situaci zvážit vyhlášení stavu nebezpečí. 

Omluvte se a rezignujte

Primátora vyzval k tomu, aby se okamžitě omluvil všem, kterých se současná omezení dopravy dotýkají a sjednal nápravu. Také by podle něj měl zvážit rezignaci na svou funkci. „Vaše počínání dovedlo metropoli na pokraj chaosu, za což jste politicky odpovědný,“ píše prezident.

Je to kampaň, říká Hřib

Primátor záhy na otevřený dopis z Hradu odpověděl slovy, že prezident v posledních letech nejevil o Pražany žádný zájem a během svých cest za občany nikdy nenavštívil pražský magistrát. „Výzvu k rezignaci tak vnímám jako pouhé zapojení pana prezidenta do předvolební kampaně a doufám, že si jej pan Babiš i vykáže ve své kampani, která už dávno přesáhla hranice slušnosti i vkusu,“ reagoval na kritiku.

Primátor by podle něj klidně mohl sám prezidenta vyzvat ke zvážení rezignace například kvůli hájení zájmů jiných mocností namísto ČR v kauze agentů a výbuchu ve Vrběticích.

Ať rezignuje Havlíček

Hřib také vzkázal, že pokud Zemanovi tolik záleží na stavu silnic v naší zemi, tak předpokládá, že k rezignaci vyzve i ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO). „Vždyť i na D1 jsou kvůli opravám uzavírky a zácpy. Mimochodem o žalostné dopravní situaci na této klíčové dopravní tepně svědčí i to, že pan prezident do Brna raději letěl 1. září letadlem, než aby jel autem po D1,“ odpověděl na kritiku prezidenta.

Podle primátora je letos zásadních oprav komunikací více než v minulosti také proto, že současná koalice je převzala po vládě primátorky Adriany Krnáčové z hnutí ANO ve značně neutěšeném stavu. „Dluh na opravách silnic byl neuvěřitelných 30 miliard Kč,“ upozorňuje. Podle Hřiba jsou všechny akce koordinované tak, aby zároveň kromě oprav silnic proběhla například obnova inženýrských sítí nebo tramvajových tratí.

Primátor také napsal, že za posledních 10 let vzrostl v Praze počet osobních aut o třetina a vinou vyjádření některých politiků, mimo jiné i premiéra Andreje Babiše (ANO), řada lidí přesedlala v době koronavirové krize z obavy z nákazy v MHD do aut. „Já nicméně jezdím MHD do práce ze sídliště na Jižním Městě po prakticky celou dobu koronakrize a nenakazil jsem se,“ dodal.

„Prvně je třeba říci, že dopravu v Praze má ve své gesci Praha Sobě nikoliv Piráti. I vzhledem k tomu, vnímám dopis Zdeňku Hřibovi jako součást volební kampaně hnutí ANO, která by jej měla řádně vyčíslit ve svých nákladech dle zákona,“ zastal se kolegy v partaji šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Pražská MHD patří k nejlepším na světě a předplatné pro Pražany je levnější než v kterékoliv krajském městě. Cena veškerých jízdenek je v mezinárodním srovnání stále nejlevnější,“ zminil předseda Pirátů a dodal: „Praha po předchozím vedení hnutím ANO zdědila dluh 30 miliard korun na infrastruktuře. V současnosti navíc město, stejně jako všechny samosprávy, doplácí na sanaci státního rozpočtu, který letos dosáhl astronomické výše 500 miliard a který prosadila vláda Andreje Babiše. Opravy jsou potřeba, nemůžeme si dovolit, aby padaly mosty podobně jako za vlády hnutí ANO.“

Fotogalerie
36 fotografií