Loňský ročník Signal festivalu se kvůli pandemii nemohl uskutečnit. „I když jsme loni měli připraven plán A i B, nakonec to nestačilo. Loňský rok změnil úplně všechno, proto je podtitulem letošního ročníku Plán C. Tedy plán, který je schopný se přizpůsobit, ale zároveň je udržitelný a ekologický a více se zaměřuje na naši planetu,“ vysvětlil ředitel festivalu Martin Pošta.

Rozšířená realita

Příkladem zmiňovaného Plánu C je rozšířená realita, která je novinkou letošního ročníku. Jde o digitální díla umístěna ve veřejném prostoru, které si návštěvník může zobrazit pomocí aplikace ve svém chytrém telefonu. Tyto instalace budou v karlínských ulicích k vidění po celý rok, a pokud se osvědčí, chtějí organizátoři podobné instalace rozmístit i do dalších míst zcela mimo program festivalu.

Je to i taková záchranná berlička v případě, že by se festival nemohl uskutečnit. „S ohledem na proočkovanou a promořenost jsem skálopevně přesvědčen, že se festival uskuteční, ale to jsem byl i loni. Pokud by bylo nutné festival zrušit, tyto instalace budou k vidění i v tomto případě,“ ubezpečil Pošta.

A o co vlastně v rozšířené realitě půjde? Díky mobilní aplikaci na konkrétních místech budou k vidění různé instalace. Třeba Jan Kaláb připravil barevné mechanické planety, které instaloval na Lyčkově náměstí. „Původně jsem chtěl vytvořit  obří instalaci mechanických planet nad Vítkovem, ale zjistili jsme, že na takhle monstrózní instalaci prozatím nemáme technické podmínky, stále jsme omezeni obrazovkou chytrého telefonu, který nám tato díla zobrazuje,“ říká Kaláb, který se ve svých uměleckých počátcích věnoval především street artu a graffity. „V dnešní době, kdy všichni koukají víc do telefonu než okolo sebe, mi rozšířená realita přijde jako skvělý způsob, jak dostat umění v ulicích zase zpátky k lidem,“ dodává Kaláb.

Světelná interakce dua Vrtiška a Žák

Zcela opačným směrem se vydalo duo Roman Vrtiška a Vladimír Žák, kteří se primárně soustředí na architekturu a interiérový design. „Na rozdíl od Honzy (umělce Jana Kalába, pozn. red.), jsme se vydali tou tradiční cestou. Chceme do naší instalace zapojit lidi. Pokud nebudou aktivní a nezapojí se do ní, nebude nic vidět. Pokud se však zapojí, vznikne ohromná světelná louka,“ vysvětluje Vladimír Žák. Jejich instalace bude k vidění v Pobřežní ulici v Karlíně.

Organizátoři také upozornili, že budou dbát na striktní dodržování protiepidemických opatření. Povinné bude nošení respirátorů na vnitřních i vnějších instalacích a vnitřní prostory budou kapacitně omezeny, aby mohly být zachovány rozestupy. Opatřením je přizpůsoben i program tak, aby se u jedné instalace diváci nezdrželi více než 15 minut.

Fotogalerie
27 fotografií