Pondělí 19. září je dnem pohřbu Alžběty II. První ceremoniál začne ve Westminsterském opatství v 11 hodin londýnského času (12:00 SELČ). Předtím bude královnina rakev ve smutečním procesí převezena z Westminsterského paláce.

Dění z celého dne můžete sledovat i v online přenosu na Blesk.cz.

O víkendu měli lidé možnost poklonit se rakvi, stráž držel i nový král

V pátek se mohli lidé rovněž celý den přicházet poklonit královnině rakvi ve Westminsterském sále. Stejně jako v Edinburghu se totiž na stráž k rakvi postavily děti královny Alžběty II. včetně krále Karla III.

V sobotu pak budou stráž u rakve drželi i vnoučata v čele s následníkem trůnu Wiliamem. K němu se připojí mimo jiné i jeho bratr Harry, který podobně jako jeho strýc bude moci dorazit ve vojenské uniformě.

Královnina rakev byla vystavena ve Westminsterském sále

Královnina rakev je od středečního odpoledne vystavena ve Wstminsterském sále, kam se jí přišly poklonit statisíce běžných lidí.

Ti budou mít šanci se s královnou rozloučit nepřetržitě až do pondělí 19. září, kdy se v 8:30 londýnského času (9:30 SELČ) Westminsterská síň uzavře, rakev bude přesunuta do Westminsterského opatství a začne státní pohřeb.

Ve středu prošlo Londýnem smuteční procesí

Ve středu se konalo první procesí na počest královny Alžběty II. v Londýně. Její rakev byla z Buckinghamského převezena do Westminsterského paláce v jehož velké síni byla následně vystavena.

Královnina rakev opustila Buckinghamský palác ve 14:22 místního času (15:22 SELČ). Procesí prošlo kolem Královniných zahrad, přes bulváry The Mall a Horse Guards Parade, přes ulici a náměstí Parlamentu a na Novévé palácové nádvoří. 

Královnina rakev byla z Edinburghu převezena do Londýna

I v úterý měli šanci poklonit se královnině rakvi obyvatelé skotského Edinburghu v katedrále svatého Jiljí. V té byla královnina rakev uložena až do 17:00 (18:00 SELČ).

Odpolende byla rakev s královnou Alžbětou II. přepravena na letiště v Edinburghu odkud byla letecky přepravena na základnu Northolt, kam dorazila před 19:00 (20:00 SELČ). Ze základny byla rakev přepravena do Buckinghamského paláce, kde ji přivítal král Karel III. s královnou Camillou a dalšími členy královské rodiny.

V pondělí dostali lidé poprvé možnost rozloučit se s Alžbětou II.

V pondělí ráno vyjádřily obě komory britského parlamentu soustrast novému králi Karlovi III., který k zákonodárcům zároveň poprvé promluvil v roli panovníka. Hlavní dění ovšem přijde až odpoledne, kdy Edinburghem projde smuteční průvod a královnina rakev bude přenesena do katedrály svatého Jiljí, kde se bude za účasti krále a královny sloužena bohoslužba za Alžbětu II.

  • 12:45 (13:45 SELČ) - král Karel III. s Camillou odletěl do Edinburghu a paláce Holyroodhouse na slavnostní ceremonii na počest Alžběty II.
  • 14:35 (15:35 SELČ) - Z paláce Holyroodhouse vyšel smuteční průvod s královninou rakví do katedrály svatého Jiljí.
  • 15:00 (16:00 SELČ) - Bohoslužba za královnu Alžbětu II. za účasti krále Karla III. a jeho manželky královny Camilly.
  • 17:40 (18:40 SELČ) Král a královna se následně setkali se skotskou premiérkou Nicolou Sturgeon a předsedkyní skotského parlamentu, od kterých obdrželi jménem skotskému parlamentu kondolence.

V neděli byla rakev Alžběty II. převezena do Edinburghu

V neděli začal přesun rakve královny Alžběty II. směrem k Londýnu. První zastávkou se stal Edinburgh, kde byla rakev uložena v paláci Holyroodhouse. Pro veřejnost budou zároveň v Edinburghu otevřeny kondolenční knihy.

Rakev zůstane v hlavním městě Skotska ještě v úterý, kdy bude ve slavnostním procesí přenesena do katedrály svatého Jiljí, kde následně veřejnost dostane první příležitost se zesnulé panovnici poklonit.

V sobotu byl Karel III. oficiálně prohlášen králem

Sobota 10. září se točila především kolem nového krále. Nejdříve se v 10 hodin ráno londýnského času (11 hodin SELČ) sešla následnická rada, která oficiálně prohlásila Karla III. králem. Nový panovník následně složil svou přísahu.

V 11 hodin (12 SELČ) by zvuk trubek u Paláce svatého Jakuba doprovodil veřejné prohlášení Karla III. za krále. Poté byly na jeden den všechny vlajky v Británii znovu vytaženy na vrcholek stožárů.

Zbytek dne strávil Karel III. přijímáním prvních audiencí. Navštívila ho například premiérka a ministří britské vlády. Britský parlament zároveň složil novou přísahu, kde zákonodárci slíbili jednat v zájmu Karla III.

Dění v pátek po smrti královny Alžběty III.

Vzhledem k tomu, že královna Alžběta II. zemřela ve Skotsku a její smrt byla oznámena až večer rozjela se operace London Bridge až v pátek.

Nový král Karel III. se přesunul zpět do Londýna, kde se setkal s premiérkou Liz Trussovou a vévodou z Norfolku Edwardem Howardem, který má na starost plány pohřbu královny.

Vláda rozhodla o dnech smutku. Zatímco Charles určil, že královský dvůr bude držet smutek ještě 7 dní po pohřbu královny, britská vláda rozhodne o době trvání státního smutku pro zbytek země, předpokládá se ovšem, že smutek bude v Británii trvat tak, aby skončil den po královnině pohřbu.

V Hydeparku v Londýně a na dalších místechzazněly salvy na počest královny. Jedna salva za každý rok jejího života.

Král Chlarles III. zároveň poprvé vystoupil v televizi s projevem k národu.

V Londýně v pátek proběhla mše v katedrále svatého Pavla, které se zúčastní nová premiérka a členové její vlády. V poledne by se měly na počest královny rozeznít kostelní zvony a z řady míst by se měly ozvat i salvy na počest Alžběty II.

Operace London Bridge začala v pátek

Vzhledem k tomu, že královna zemřela ve Skotsku a oznámení o jejím skonu přišlo až večer, se celý proces mírně posunul. Jedním z důvodů bylo čistě pozdní oznámení, kvůli kterému nebyl čas připravit všechny potřebné kroky.

Dalším důvodem je to, že Alžběta II. zemřela v Balmoralu. Před operací London Bridge tak začala operace Unicorn. Ta počítá mimo jiné s tím, že královnino tělo bude na jeden den vystaveno v Edinburghu, kde jí lidé budou smět vyjádřit lítost.

A co se vlastně začalo dít? Vládní orgány měly mít podle předpisu státní vlajky na půl žerdi do deseti minut od oznámení úmrtí královny Alžběty II. a okamžitě byli také informováni členové vlády.

Ministři byli okamžitě informováni po telefonu, zbývajícím členům vlády byl zaslán speciální e-mail. Po celé zemi byla vyhlášena minuta ticha.

Charles III.: Následníka trůnu v sobotu oficiálně prohlásili králem

Charles se stal novým králem a záhy po smrti královny Alžběty II. vydal první prohlášení k národu. Prvním členem vlády, který vystoupil s oficiálním prohlášením, se stala premiérka Liz Trussová, kterou královna Alžběta II. jmenovala teprve 6. září, pouhé dva dny před svou smrtí. 

V sobotu v 10 hodin ráno (11 hodin SELČ)  byl Charles prohlášen novým králem v Londýně v Paláci svatého Jamese. Odpoledne proběhla speciální schůzka krále se členy vládního kabinetu. Všechny parlamentní záležitosti byly odloženy o deset dní.

Tři dny po úmrtí započal Charles svou cestu po celé zemi, během které navštíví Skotsko, Severní Irsko a Wales, na každé zastávce bude přijímat kondolence a zúčastní se bohoslužeb za královnu Alžbětu.

Ostatky Alžběty II. byly přepraveny do Londýna

Ze zámku Balmoral ve Skotsku, kde královna zemřela, byly její ostatky v neděli 11. září převezeny nejdříve do Edinburghu. Následující den se konal slavnostní průvod ke katedrále svatého Jiljí, kde následně proběhla bohoslužba. Poté budou mít lidé možnost se v katedrále s královnou rozloučit.

V úterý byly královniny ostatky převezeny z Edinburghu do Londýna. Kde byla následně ve slavnostním průvodu pátý den po smrti Alžběty II. její rakev převezena z Buckinghamského paláce do Westminsterského sálu, kde je na pět dní vystavena, aby se s ní veřejnost mohla rozloučit.

Každý člověk, který bude chtít královninu rakev navštívit, dostane speciální lístek a bude mít k dispozici jen omezený čas. Sál s rakví je přitom veřejnosti přístupný 24 hodin denně.

Pohřeb Alžběty II. proběhne deset dní po smrti

Královna alžběta II. bude pohřbena v pondělí 19. září 2022. Státní pohřeb proběhne ve Westminsterském opatsví, večer pak proběhne ještě soukromá ceremonie pouze pro členy královské rodiny.

V den pohřbu budou v poledne po celé zemi platit dvě minuty ticha a v Londýně a Windsoru půjde smuteční průvod. V kapli sv. Jiří se odslouží pohřební bohoslužba a královna bude na místě pohřbena po boku svých předků.

Životopis královny Alžběty II.

Královna Alžběta II. se narodila 21. dubna 1926 princi Albertovi. O čtyři roky později se narodila její sestra Margaret. Ačkoli byla ve chvíli svého narození třetí v pořadí nástupnictví na trůnu, nikdo tehdy nepředvídal, že se princezna jednou stane královnou. Po jejím dědovi byl prvním následníkem starší bratr jejího otce a očekávalo se, že se ožení a zplodí vlastního potomka a následníka trůnu.

V deseti letech ovšem osud princezny Alžběty nabral jiný směr. Její strýc nastoupil na trůn v roce 1936, ale jako král Eduard VIII. vládl jen necelých jedenáct měsíců. Abdikoval v prosinci, aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. Na trůn tak nastoupil Alžbětin otec, který přijal jméno Jiří VI. Alžběta se tak rázem stala první následnicí trůnu.

Alžběta II. v armádě

Na konci druhé světové války se princezna Alžběta zapojila do válečného úsilí. Sloužila v Ženském pozemním pomocném sboru, kde se učila udržovat a řídit nákladní vozidla a dosáhla funkce mladší velitelky.

Díky tomuto krátkému zapojení je v současnosti jediným panovníkem, který sloužil v armádě.

Královna Alžběta II. a princ Philip

Se svým budoucím manželem Philipem se Alžběta zasnoubila ve svých 21 letech v červenci 1947. Aby mohla proběhnout svatba páru, musel se Philip vzdát dánských a řeckých titulů. Svatba pak proběhla 20. listopadu 1947. Jiskra mezi nimi měla přeskočit po setkání v námořní akademii v Dartmouthu. Philipovi v té době bylo 18 let, Alžbětě pouhých třináct.

Pár si nejdříve pronajal dům Windlesham Moor, mezi lety 1949 až 1951 pak Philip plnil své povinnosti u královského námořnictva na Maltě. Aktivní vojenskou službu Philip opustil poté, co se Alžběta stala královnou, aby jí mohl být oporou.

 

Pár spolu vychoval čtyři děti – korunního prince Charlese, princeznu Annu a prince Andrewa a Edwarda. V roce 2009 se princ Philip stal nejdéle sloužícím partnerem britského panovníka. Tři roky poté pár oslavil diamantové jubileum a manželství královny Alžběty II. a prince Philipa ukončila až jeho smrt 9. dubna 2021. Podle oficiální zprávy zemřel věkem na zámku Windsor s Alžbětou po svém boku.

Alžběta II. královnou

Alžběta se stala královnou Alžbětou II. 6. února 1952 po smrti svého otce. Zpráva o jeho skonu ji s Philipem zastihla v Keni. Ačkoli byla královnou prohlášena okamžitě, oficiální korunovace se ve Westminsterském opatství konala až 24. března 1953, více než rok po smrti krále Jiřího VI. Šlo o první korunovaci přenášenou televizí a naladilo si ji asi 20 milionů diváků z Velké Británie, což představovalo asi  40 procent tehdejších obyvatel.

Smrt královny Alžběty II.

Ve čtvrtek 8. září 2022 přišla z královského paláce nejdříve zpráva o tom, že se královně Alžbětě II. přitížilo a je pod dohledem lékařů. Během dne se k ní na zámek Balmoral, kde tou dobou pobývala, sjeli všichni členové její rodiny v čele s korunním princem Charlesem. Buckinghamský palác pak ještě týž den večer oznámil, že královna zemřela.

Video
Video se připravuje ...

Co se bude dít, až Královna Alžběta zemře? Operace London Bridge 2. část Videohub

Fotogalerie
191 fotografií