„Probudil jsem se, dívám se z okna. Najednou vidím dva podezřelé muže, kteří se rozhlížejí kolem dokola, a pomalu postupují s koloběžkou,“ vzpomíná Tomáš V. Probudil ho asi instinkt, neboť Tomáš je policista. Do Ostravy-Petřkovic volal proto hned své kolegy.

Sám neváhal a také vyběhl ven, aby zjistil, zda jde opravdu o dva zloděje, jak se domníval. Ti se v tu chvíli rozeběhli, každý na jinou stranu. „Vyběhl jsem za mladším (45), a ten křičí: »Nech mě jít, nebo tě bodnu do břicha!«,“ vzpomíná Tomáš, který darebáky varoval, že je policistou.

Z vězení vyšel v lednu

Násilník propuštěný z vězení naposledy letos v lednu opravdu vytáhl nůž a chtěl bodnout Tomáše do břicha! Naštěstí se mu to nezdařilo, zranil ho ale na levé ruce. „Utekl, zatkla ho až zásahová jednotka. Druhý muž (62) zůstal ležet, a nebránil se zatčení,“ podotkl Tomáš.

Video
Video se připravuje ...

Policistu Tomáše V. z Ostravy pořezal zloděj elektrokoloběžky. Karel Janeček

Jak policista Blesk.cz prozradil, podobných zákroků má za sebou za čtyři léta služby mnoho. „Nebát se, to je přece normální pro každého policistu. I když je v civilu, slouží vlastně pořád. Máme navíc výborný výcvik, sebeobranu i střelby,“ dodává ostravský hrdina.

Zatčení útočníka zabezpečila speciálně vycvičená zásahová jednotka. Vystopovala lokalitu, bydliště nebezpečného zločince, který má za sebou teď už jedenáct násilných trestných činů. Vnikla dovnitř, muže sebrala a postavila před soudce.

Hrozí mu dalších šest let

„Komisař 7. oddělení obecné kriminality Ostrava proti muži (45) zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě a přečinu výtržnictví. Obviněný s policisty nespolupracoval, využil svého zákonného práva a k věci nevypovídal. Na rozsudek si počká ve vazbě, která byla soudcem akceptována. Za jeho jednání mu hrozí trest až na šest let,“ řekla mluvčí Eva Michalíková.

„Strážci zákona propátrali okolí místa incidentu ze široka. Přesto se jim nepodařilo zjistit majitele ani uživatele elektrokoloběžky. Proto se obracíme na veřejnost s výzvou, aby se případný majitel elektrokoloběžky kontaktoval linku 158,“ dodala policistka.

Fotogalerie
6 fotografií