Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

23 žáků s covidem v Rokycanech? Antigenní testy vyvolaly rozruch, PCR obavy nepotvrdily

Autor: tsv, ČTK - 
2. září 2021
20:11

První školní den přinesl rokycanské základní škole mnoho otazníků. Podle antigenních testů se do tříd v Čechově ulici po prázdninách vrátilo 23 nakažených žáků, následné PCR testy ale dosud nepotvrdily ani jeden případ. Záhadu zatím nedokázal vysvětlit ani ředitel krajské hygienické stanice, napsal server Novinky.cz.

Podle dosavadních výsledků odhalily antigenní testy v Plzeňském kraji na školách většinou maximálně jednoho až dva pozitivní žáky. Výjimkou, kterou hygienici prověřují, bylo asi 20 žáků na základní škole v Rokycanech, řekl ČTK ředitel KHS Michal Bartoš. V sedmé třídě tam bylo sedm pozitivních najednou.

„Vyskočilo nám něco v Rokycanech, kde se šlo dále na konfirmační PCR testy, které zjistí, zda to nebyla falešná pozitivita. Čeká se na výsledky, které by mohly být dnes večer, nejpozději zítra (v pátek),“ uvedl Bartoš.

Sedm pozitivních dětí v jedné třídě, pokud je prokážou PCR testy, může být podle něj způsobeno například tím, že se děti účastnily společné akce nebo letního tábora. „Řešíme to, má to i ministerstvo, aby věděli, odkud se to bere. Nás to také eminentně zajímá, ale zatím ještě nemáme informace úplně kompletní a není to potvrzené PCR testem,“ dodal.

Pokud podle Bartoše zachytí antigenní test pozitivního žáka, tak si ho vyzvednou ze školy zákonní zástupci a musí jít k dětskému lékaři na PCR test. Čekají potom doma v izolaci, jak test dopadne. „Na základě samotného antigenu nelze říct: Půjdete do karantény všichni,“ uvedl. Také škola by ke karanténním opatřením přistoupila až po výsledcích PCR testu.

Po 9. září budou hygienici podle něj moudřejší, protože devět dní přinese dostatečný počet reprezentativních testů na to, aby byli schopni říci, zda je situace dobrá, nebo jestli jsou někde ohniska, na něž se musí zaměřit.

Ředitel: Je to trochu záhada

Ředitel rokycanské školy Bohumil Nosek deníku Právo sdělil: „Nemáme doposud hlášený žádný pozitivní PCR test. Je to tak trochu záhada.“ Škola zatím nepřešla k žádným nadrámcovým opatřením.

Pozitivní výsledky hlásilo několik ročníků, podle ředitele se mohlo jednat o vadné testovací soupravy. „Možná byly špatné testy, nevím. Pozitivně vycházely napříč celou školou, bez ohledu na ročník, věk, komunitu,“ řekl Právu.

Děti, které měly pozitivní antigenní test, zůstanou do konce týdne doma. Preventivní izolace se ovšem netýká těch, kterým vyšel negativní PCR test, potvrdil Nosek.

Jinde hlásí slibné výsledky

Druhá základní škola v Rokycanech se s podobným problémem potýkat nemusí. V ulici Míru nenašli ani jeden pozitivní test. Novinkám to sdělila ředitelka Hana Šlégrová.

„Existuje několik variant. Špatné provedení, špatné testy, shoda okolností v souvislosti s aktuálním zdravotním stavem, po důvodu se pídíme,“ potvrdil Právu Bartoš z krajské hygieny.

Výsledky testů z ostatních škol jsou ale podle Bartoše slibné, instituce hlásí minimální počty pozitivních případů. „Výsledky z ostatních škol v kraji zatím ještě nemáme kompletní, nicméně doposud jde o jednotky případů,“ informoval.

Video  Začíná škola: Plaga o těžkém roku, testech, respirátorech i kritice zdravotnictví  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 2. září 2021 20:41 )

to jsem tady psal v poledne, že to přeberou všechna media brzy. Záhada to žádná není, zkrátka vláda nakoupila felérní čínské antigenní testy, jsou až 186. v pořadí důvěryhodnosti z cca 250 Rodiče budou běhat do školy pro ratolesti a uvolňovat se z práce marně...Pak se zjsití na PCR, že sorry, spletli jsme se..Přitom stačilo investovat do prokazatelných, cumlavých PCR, které nejsou invazivní pro děti a měli jste jistotu hned.. nyní se vyhodilo zbytečně x milionů zase, jistí se to dalšími PCR za dalších x milionů, a to ještě existuje premise, že tohle funguje i naopak, tzn kolik žáků dnes a včera prošlo jako negativní antigeny a jsou de facto pozitivní reálně, protože tohle se už PCR nejistí selský rozum hoši... a tu rezervu na ten deficitní strop 55% HDP už nemáte velkou.. jsem zvědav na ty vyrovnané rozpočty příští léta

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa