Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie ze Žďáru nad Sázavou obvinila nakladatelství: Vydalo knihu popírající holokaust

Policie ze Žďáru nad Sázavou obvinila nakladatelství: Vydalo knihu popírající holokaust (ilustrační foto)
Policie ze Žďáru nad Sázavou obvinila nakladatelství: Vydalo knihu popírající holokaust (ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
1. září 2021
20:49

Kriminalisté obvinili nakladatelství Bodyart Press a jednoho člověka kvůli vydání a šíření knihy amerického historika Davida L. Hoggana Mýtus šesti milionů, která popírá holokaust. Policie ve Žďáru nad Sázavou, v němž bydlí jednatelka společnosti, případ nejdříve na jaře odložila, protože podle ní nešlo o trestný čin. Názor změnila po zásahu státního zastupitelství. Napsal to ve středu server Deníku N.

Popírání genocidia je podle českého práva trestným činem a lze jej potrestat až třemi lety vězení. Vydavatelství se hájí tím, že titul vydalo pouze ke studijním účelům, což také uvádí pod tiráží publikace z roku 2016, píše server. K trestnímu stíhání se jednatelka nakladatelství Hedvika Fiksová pro Deník N nevyjádřila.

"Mohu potvrdit, že 16. srpna letošního roku kriminalisté z oddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování ve Žďáru nad Sázavou zahájili v souvislosti se zmíněnou knihou trestní stíhání jedné fyzické a jedné právnické osoby," sdělila deníku bez dalších podrobností mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková.

Vyšetřovatelé se knihou začali zabývat začátkem loňska, kdy Deník N na nakladatelství a jeho produkci upozornil. Publikací Mýtus šesti milionů se tehdy zabývalo i Vrchní státní zastupitelství v Praze, které věc předalo na Vysočinu. Tamní policie ale případ letos v březnu odložila. S tím nesouhlasilo Nejvyšší státní zastupitelství, které nechalo rozhodnutí přezkoumat.

Mýtus šesti milionů je jednou z nejznámějších publikací popírajících holokaust. Autor útlého spisku například tvrdí, že údaj o šesti milionech židovských obětí nacismu je "záměrným a bezostyšným" paděláním historie a že jde o "legendu genocidy".

VIDEO: Zloděj ukradl mobilní toaletu na Proseku. Policie po něm pátrá. Napáchal škody za více než třicet tisíc korun.

Video  Zloděj ukradl mobilní toaletu na Proseku. Policie po něm pátrá. Napáchal škody za více než třicet tisíc korun.  - Policie Čr
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání