Nová výstava ke 170. výročí založení Archivu hl. m. Prahy v sobě snoubí hned 3 výročí. Jedno proběhlo loni, další dvě letos. Z důvodu pandemie koronaviru se však Archiv loni k žádné vzpomínkové akci nedostal, proto všechna tři výročí vzpomene tato výstava.

Barvitá historie na 10 panelech

 „Letos je to nejen 170 let od založení Archivu, ale v listopadu to bude 150 let od úmrtí Karla Jaromíra Erbena, který je považován za prvního pražského archiváře. Loňský listopad by také jubilejní, tehdy uběhlo 210 let od jeho narození. Touto výstavou chceme vzdát hold právě i jemu,“ řekla na zahájení výstavy její autorka a zároveň vedoucí fondů městské správy do roku 1945 Archivu hl. m. Prahy Jana Konvičková.

Na deseti oboustranných panelech se návštěvníci dozvědí o bohaté historii Archivu i jeho úplných začátcích. S nimi je totiž velmi úzce spjat známý spisovatel Karel Jaromír Erben, který byl v roce 1851 jako vůbec první v pořadí zvolen do funkce archiváře královského hlavního města Prahy. „Historie Prahy je nedílnou součástí naší identity. A právě Archiv hl. města je správcem této identity a díky němu se dnes můžeme seznamovat s dalšími etapami pražské historie,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Ochrana dědictví a zachování informací pro budoucí generace

Archiv hl. m. Prahy patří ke čtyřem paměťovým institucím hlavního města a je z nich také nejstarší. Těmi dalšími jsou Městská knihovna, Městské muzeum a Městská galerie. „Těmto institucím říkáme paměťové, protože všechny mají za úkol ochraňovat historické a kulturní dědictví hl. m. Prahy,“ vysvětlil  bývalý ředitel Archivu hl. m. Prahy Václav Ledvinka, který byl ve své funkci bezmála 30 let.

Podle Ledvinky plní archiváři čtyři hlavní úkoly, mezi které patří uchovávat a chránit historické dokumenty hlavního města, také musejí sledovat a hlídat, aby se do archivu dostaly ty správné dokumenty ze současnosti, které podají svědectví dalším generacím, další nezanedbatelná součást práce archiváře spočívá ve zkoumání dokumentů a prezentaci zásadních informací odborné i laické veřejnosti a v neposlední řadě poskytuje servis městské samosprávě.

„Archiváři jsou ale v dnešní době nejen specialisté na staré tisky, ale jsou to také profesionálové v oblasti digitalizace a informačních technologií. Proto v dnešní době ve velkém pomáháme magistrátu a městským částem, jak s digitálními dokumenty nakládat, aby na konci svého životního cyklu mohly sloužit archivářům stejně kvalitně jako nám sloužily papírové dokumenty našich předků,“ popsal Ledvinka možná trochu nečekanou práci archivářů.

Výstava bude na Studentském náměstí Klementina k vidění každý den až do 29. září a je zdarma. Náklady na grafické práce a tisk deseti oboustranných panelů pro výstavu vyšly dohromady na 110 tisíc korun bez DPH.

Fotogalerie
11 fotografií