Mohli by ležet v posteli a bědovat nad vlastní smůlou. Popravdě, měli by k tomu všechny důvody. Manželé Tučkovi spolu vychovávají Jasmínku (7) a Johanku (5).  Jeden tragický den jim ale vše změnil.

„Michal je úžasný otec od rodiny, který prodělal krvácení do mozku způsobené arteriovenózní malformací. Porucha vědomí, krvácení do mozkových komor, otok mozku, tracheostomie, respirační selhání. Tohle je seznam diagnóz z propouštěcí zprávy z nemocnice,“ popisuje rodinná známá Aneta.

Tři operace mozku

Prognóza lékařů byla spíše nepříznivá. Během jednoho týdne táta od rodiny podstoupil tři operace mozku a až při poslední operaci se podařilo krvácení zastavit. Následovaly dva měsíce v umělém spánku a po probuzení byl tatínek dvou holčiček převezen do centra následné péče.

Letos v lednu si Renata převzala svého manžela do domácí péče se všemi diagnózami. „S vervou a pokorou darovat Michalovi každé ráno, nový den. Po vyléčení všech proleženin, které bohužel měl, se začala Renata soustředit na rehabilitační cvičení. Michal je na ní plně závislý a péče je velmi náročná,“ vysvětluje rodinná známá.

Je to výzva, byť bolestná

Michal má tracheostomii a z tohoto důvodu bohužel není možná jeho hospitalizace v rehabilitačním centru, a proto je nutné na rehabilitace ambulantně dojíždět. Rodina proto potřebuje adekvátní vůz, což je hlavní položka, kvůli které se pořádá dobročinná sbírku na Donio. Auto po finální úpravě vychází na 846 tisíc korun.

„Museli se všichni smířit s tím, že už nikdy nic nebude jako předtím. Rozhodli se to nebrat jako handicap, rozhodli se to pojmout jako výzvu. I když to bolí,“ připomíná Aneta, která doufá, že se podaří vybrat i peníze na výtah či stropní systém, kolejnici, která umožní snazší manipulaci s Michalem přímo v bytě.

„Michal má privilegium být milován a milovat, a to je výjimečný dar. Dojemný příběh Tučkových připomíná, že bychom si měli vážit každé chvíle, kterou na tomto světě máme,“ dodává paní Aneta.

Co je arteriovenozní malformace

Jedná se o vzácnější typ cévní anomálie, kterou v naší populaci trpí asi procento lidí. Jde o vážné vrozené postižení tepen a žil, které při sebemenším zanedbání léčby může končit i smrtí pacienta. Postižení bývá nalezeno náhodně nebo se může projevit epilepsií či krvácením.

I přes to, že v posledních dvaceti letech došlo k velkému pokroku ve výzkumu těchto anomálií, nemají lékaři ještě tolik zkušeností, aby zabránili špatným či pozdním diagnózám.

V případě mozkových výdutí až polovina nemocných umírá, čtvrtina přežije s neurologickým postižením a pouze jedna čtvrtina se vyléčí do dobrého stavu.

Proč mozek někdy ničí vlastní ochránci?

Fotogalerie
7 fotografií