Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Masakr delfínů je zpět. Japonsko zahájilo brutální lov kytovců, kterého se odmítá vzdát

Autor: ČTK - 
1. září 2021
11:11

Japonsko dnes v zátoce u vesnice Taidži zahájilo každoroční kontroverzní lov delfínů. Část kytovců rybáři prodávají do delfinárií, zbytek je zabíjen na maso. Sezona lovu potrvá do března, informovala agentura DPA s odvoláním na bojovníky za práva zvířat.

Japonci jsou za způsob lovu delfínů opakovaně terčem kritiky. Rybáři například tlučou kovovými tyčemi o sebe, což mezi zvířaty s mimořádně citlivými sonary vyvolá paniku. Delfíni se pak nechají snáze vmanévrovat do mělké vody, kde jsou ponecháni několik dní. Pak jsou nahnáni do zátoky a zabiti. Rybáři jim zabodnou tyče do páteře a nechají je zemřít.

Aktivisté za práva zvířat uvádějí, že pokračující kritika lovu nese ovoce. Podle organizace Pro Wildlife se v posledních letech počet usmrcených delfínů a malých velryb v Japonsku razantně snížil. Organizace poukazuje na Japonsko, i když některé země jako Peru, Nigérie, Brazílie či Indie uloví nyní delfínů podstatně více, píše agentura DPA. Podle Pro Wildlife se Japoncům lov vyplatí jen proto, že za prodej odchycených delfínů do akvárií a vodních parků rybáři utrží několik milionů dolarů.

Lov delfínů v Taidži se dostal do širšího povědomí před více než deseti lety díky oscarovému dokumentárnímu filmu The Cove (Zátoka). V Japonsku jeho tehdejší uvedení provázely protesty nacionalistických skupin, které ho považují za „protijaponský“ film, útočící na tamní tradice.

V roce 2019 Japonsko rovněž po 31 letech obnovilo komerční lov velryb. Stalo se tak krátce po jeho vystoupení z Mezinárodní velrybářské komise (IWC). Japonsko nicméně lov velryb nikdy zcela neukončilo; každoročně jich pod záminkou „výzkumu“ zabilo stovky.

Uživatel_5543664 ( 1. září 2021 20:07 )

Pokud je to pravda a ne nějaká fake news tak se budu modlit za další sérii tsunami směrem na ty jaderné elektrárny ať to vykosí co nejvíce této vadné lidské rasy. Protože nikdo jiný je za to nepotrestá. Jeden delfín má hodnotu tak 1000 japonců.

Citronel ( 1. září 2021 13:15 )

Člověk, delfín a ještě jedno zvíře jsou jedinými tvory, kteří zabijí pro zábavu, jiní kvůli potrave, boj o území a nevím čeho všeho. Jen nevím,kam zařadit psa, který z neznámého důvodu někoho rozsápe, jestli to není ten třetí tvor. Jednou zaznamenali delfína, jak zasouval svůj penis do dýchacího otvoru velryby. I když se na nás stále směje, tak je to pěknej hajzlík, ale bereme jí jako skoro posvátnu rybu, Asiaté mají na vše živé jiný pohled.

Zobrazit celou diskusi