Začátek podzimu může být velmi rozmanitý, což dokazují i poslední roky – vloni 1. září startovalo deštěm s teplotami do 15 °C, v roce 2019 bylo slunečno a 30 °C, letos to bude aprílové počasí, kdy na východě území budou během středečního dopoledne ustávat srážky a oblačnost se protrhávat. Stejně tak průběh podzimu může být velmi proměnlivý.

Těšit se můžeme na pozdní léto

Začátek letošního bude ve znamení tzv. pozdního léta – počasí od čtvrtka do konce týdne, bude psát podobný scénář – bude jasno až polojasno, na horách při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Po ránu se budou ojediněle tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. V ranních minimech bude teplota klesat jen na 11 až 5 °C, chladněji bude v horských oblastech. Odpolední teploty se budou pohybovat ve čtvrtek na 18 až 22 °C, od pátku se můžeme těšit na 20 až 24 °C.

Sledujte aktuální vývoj počasí na radaru Blesku

Vytrvalý déšť zvedl ve středu ráno hladiny mnoha vodních toků ve Zlínském kraji. První stupeň povodňové aktivity značící bdělost platil dnes ráno na pěti místech na Vsetínsku. Nad jeho spodní hranicí se držela Rožnovská Bečva v Horní Bečvě, Rožnově pod Radhoštěm a Valašském Meziříčí, Vsetínská Bečva ve Velkých Karlovicích a také říčka Bystřička nad stejnojmennou přehradou. 

Stouply také hladiny řek v Beskydách. Na Olši v Českém Těšíně na Karvinsku a na Čeladence v Čeladné na Frýdecko-Místecku platí druhý stupeň povodňové aktivity, na dalších místech první. „Hladiny tam ještě jdou částečně nahoru a ještě stále prší. Nicméně srážky by měly během dopoledne ustávat, potom už by nemělo pršet, takže předpokládáme, že se to bude zklidňovat,“ řekl vedoucí odboru vodohospodářského dispečinku Povodí Odry Vladimír Zdráhal 

První stupeň povodňové aktivity je nyní například na Mohelnici v Raškovicích, na Skalce v Morávce a na Olši v Jablunkově nebo Dětmarovicích.

Co můžeme očekávat od podzimu?

Podzimní počasí máme spojené s ranními mlhami nebo nízkou oblačností, zkracující se délkou slunečního svitu, poklesem teplot vzduchu a většinou i s prvními sněhovými vločkami. V posledních letech nebyla nouze o sněžení už v říjnu – např. v roce 2012 sněžilo 27. 10. i v Praze. Sněhová kalamita ochromila sever Česka uprostřed října v roce 2009. V roce 1997 napadla souvislá sněhová pokrývka v Praze už 27. října, v roce 1994 dokonce už 7. října. 28. září 1995 sněžilo v Liberci. Naopak podzim může přinést ještě letní i tropické teploty – v roce 2016 panovaly tropické teploty do poloviny září - 13.9. bylo Řeži u Prahy 32,3 °C. 

Jaký bude letošní podzim?

Sezónní výhledy počasí (centrum NCEP) vypočítává, že meteorologický podzim tj. od září do listopadu, bude v Evropě střední teplotně mírně nadprůměrný a srážkově průměrný v porovnání s dlouhodobým normálem let 1981-2010, který je pro Česko s průměrnými teplotami 7,9 °C a průměrné srážkové úhrny se pohybují na 50 mm.

Fotogalerie
35 fotografií