Spolek o.s. Kynologie Bašť, kterou najdeme na východě Prahy, letos pořádá jubilejní 10. ročník tradiční akci Den psa, která se každoročně odehrává na začátku září. Spolek má v obci i zázemí v podobě rozlehlého psího cvičiště, které je pro podobné akce naprosto ideální. „Protože je to 10 ročník, chceme pojmout akci ve větším a významnějším duchu, takže určitě se tam nikdo nebude nudit a výherci cen soutěží budou příjemně překvapeni,“ organizátorku akce Denisu Janků, vedoucí cvičáku v Bašti.

Nejhezčí štěně či pejsek z útulku

Je pravda, že leto se organizátoři opravdu snažili ze všech sil, aby zajistili nabitý program. V rámci akce se návštěvníci nejen pobaví u hned několika soutěží, ale můžou se těšit i na zajímavé ukázky ze svět kynologie. „Během odpolede proběhne hned několik psích soutěží, mezi kterými nebude chybět volba nejhezčího voříška, vybereme také nejhezčího psa z útulku nebo nejhezčí štěně čí psího seniora,“ láká na soutěže Janků

Přihlásit do soutěže se může každý, stačí splnit několik podmínek. „Přihlášky je nutné poslat nejpozději do 2. září na mail uvedený na našem webu. Zde je nutné vyplnit základní informace o psovi a jeho pánovi a také vybrat do jaké soutěže či soutěží psa přihlašujete, každý pejsek se může účastnit více kategorií,“ vysvětluje organizátorka.

Někteří pejsci, tedy především fenky jsou ale ze soutěže automaticky vyřazené. „Z výstavy jsou vyloučeny háravé feny, kojící feny a feny ve vysokém stupni březosti. Agresivní a kousaví psi mohou být z výstavy vyloučeni, povinností majitele je takového psa vhodným způsobem zabezpečit. Psi nesmí mít parazity (vši, všenky, blechy, tasemnice, škrkavky atd.), nesmí být nemocní a předpokládáme jejich dobrou kondici,“ informují organizátoři.

Kynologové profíci

Kromě zábavných soutěží bude na akci k vidění i zajímavá práce kynologů a to nejen těch z Bašti, ale především kynologů od policie České republiky. „Černou můrou všech páníčků je bezpochyby situace, kdy se pejskovi stane nějaký úraz nebo nedej bože se otráví. Jak v takových situacích postupovat a které telefonní číslo je dobré mít v mobilu, při své ukázce představí veterinář í záchranná služba,“ poodhalila další část programu Denisa Janků.

Peníze poslouží dobré věci

Celá akce bude mít i charitativní rozměr, veškeré vybrané peníze poputují do psího útulku v Kralupech, jehož zástupci s některými pejsky budou na akci také přítomni. „Jedním z hostů bude i starší fenka německého ovčáka Limetka. „Fenka celý život hlídala jeden firemní areál. Střídali se u ní hlídači dle směn, někteří lhostejní, jeden, který jí bil, takže se ho bála a pán, kterému na jejím osudu moc záleželo. Když firma skončila, pán s dobrou duší zanedbanou fenku odvezl v půlce května letošního k nám do útulku,“ popisuje Limetčin příběh Dana Bočková z kralupského útulku Lesan.

Fenku v útulku ošetřili, vyčistili zanícené rány a vše se zdálo na dobré cestě, bohužel se i Limetky objevil zhoubný nádor na jedné z mléčných žláz. Fenka je ale veliká bojovnice a nádor se podařilo úspěšně odoperovat a nyní je Limetka v rámci mezí fit. Potřebovala by však lásku a péči, aby podzim svého života mohla prožít v klidu. I proto bude možné ji potkat na Psím dni v Bašti, bude zde vyhlížet svého nového páníčka, nebudete to právě vy?

Video
Video se připravuje ...

Limetka věrně vykonávala svoji práci, celý život hlídala areál jedné firmy. Nyní tato starší psí dáma hledá nový domov Psí útulek Lesan

Fotogalerie
7 fotografií