Sehnat vhodné místo pro taneční konzervatoř není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Aby se budoucí profesionálové mohli kvalitně připravovat, nestačí jim jen klasické učebny, potřebují prostory, které odpovídají velikosti jeviště. Podle Antonína Schneidera, manažera Tanečního centra Praha, které bude v branickém areálu sídlit, by každá konzervatoř měla mít minimálně čtyři cvičná jeviště s nezbytnými technologiemi a klasickým zákulisím.

„Dlouhá léta nám město slibovalo, že pro nás najde vhodné prostory. Praha ani žádnou novou budovu pro taneční konzervatoř doposud nepostavila, i proto jsme museli hledat v komerční sféře,“ vysvětluje Schneider.

V nově zrekonstruovaném areálu ale nenajde nový domov pouze Taneční centrum, nové zázemí v Domě tanečního umění získá například i Pražský komorní balet, Balet Praha Junior, Baby Balet Praha, dále pak pořadatelská agentura Mezinárodní centrum tance a také nadace Tanec a divadlo, která se zaměřuje na podporu českého tanečního školství.

Citlivá rekonstrukce zachovala genia loci

Současným majitelem celého areálu je Bráník Pivovar. Ten měl původně v plánu pronajmout prostory IT firmě, nakonec se ale na začátku tohoto roku domluvili s taneční konzervatoří. „Majitel budovu velmi citlivě zrekonstruoval. Zůstalo tu mnoho původních prvků, ať už těch dřevěných nebo kovových. Zajímavá jsou i stropní světla, která byla vyrobena z částí bývalých varen,“ popisuje Schneider.

Památkově chráněná budova nabídne od září studentům hned čtyři baletní studia, čtyři třídy, nezbytné zázemí a jídelnu. „Studentům bude taktéž k dispozici posilovna a rehabilitace,“ dodává manažer Tanečního centra. Součástí taneční konzervatoře je také komunitní centrum, které bude pokračovat ve svých volnočasových aktivitách pro veřejnost. Rozhodně tedy nebude chybět Dětské taneční studio, TAP Dance Studio a také taneční lekce pro dospělé.

Historie

Pivo se v Braníku začalo vařit v roce 1900 a jeho výroba zde trvala více než sto let. Dokonce se místnímu pivovaru podařilo přečkat i hospodářskou krizi ve 30. letech minulého století. Po únorovém převratu byl pivovar znárodněn a zařazen do národního podniku Pražské pivovary. Po revoluci došlo k rozsáhlé rekonstrukci celého areálu za stovky milionů korun a dokonce se tehdy tvrdilo, že jde o nejmodernější pivovar v zemi.

V roce 2006 však Pivovary Staropramen jako tehdejší majitel branického pivovaru oznámil, že výrobu piva zde definitivně ruší. Slávu minulých let tak dnes již připomíná pouze erb sladovnického cechu, který v roce 1900 vytvořil Mikoláš Aleš.

Fotogalerie
4 fotografie