Desítka nových tříd v základní škole Chodov v Praze 11 bude od září sloužit školákům. Přístavbu školy v ulici Květnového vítězství radnice plánovala několik let, stavět se začalo v létě roku 2019. Stavební práce Prahu 11 vyšly zhruba 187 milionů korun. ČTK to sdělil místostarosta jedenácté městské části Ondřej Prokop (ANO).

„Stavební práce byly dokončeny v červnu tohoto roku. Přes léto probíhá vybavení interiérů,“ uvedl místostarosta. Dodal, že zájemci z řad veřejnosti se s podobou nové pasivní budovy, tedy s nízkou spotřebou energie, mohou seznámit na slavnostním otevření školy. To se uskuteční 31. srpna od 17:00.

O 100 žáků více

Díky nové přístavbě se kapacita školy na Chodově zvýší ze stávajících 500 na 600 žáků. Při stavbě nových tříd se rovněž zvětšily prostory určené šatnám pro žáky a vznikly nové kabinety pro pedagogy. Přístavbu nového objektu podle projektových dokumentací vypracovaných firmou SUNCAD a architektonickým ateliérem MEPRO měla na starost akciová firma VCES.

Přístavbu hradila radnice, pomohla EU

Jedenáctá městská část jí za práci zaplatila zhruba 187 milionů korun včetně DPH. Původně měla stavba stát o 56 milionů korun méně, jak je uvedeno ve smlouvě mezi radnicí a zhotovitelem z května roku 2019. Navýšení ceny souviselo mimo jiné s úpravami projektu, který byl vypracovaný v roce 2016. Cílem jeho aktualizace bylo snížit energetickou náročnost nové budovy. Změnily se proto třeba opláštění budovy a systém vytápění a chlazení.

Na zbudování objektu vynaložila podle Prokopa jedenáctá městská část desítky milionů korun z vlastní pokladny. Pražský magistrát podle místostarosty Jižního Města na stavbu poskytl dotaci a bezúročnou půjčku. Finanční výpomoc ve formě půjčky ve výši 103,1 milionu korun se splatností do roku 2028 schválilo zastupitelstvo hlavního města v únoru roku 2018.

Dalších 36 milionů korun radnice získala z evropských operačních programů. „Další finance žádáme u ministerstva životního prostředí na energeticky nenáročnou budovu. Tyto finance zatím zajištěny nejsou a pokud se je podaří získat, budou využity především na uhrazení půjčky od magistrátu,“ uvedl k financování stavby Prokop.

Volná místa pro žáky - pražský problém

Na zvýšení počtu míst pro žáky ve školách nyní pracují i jiné městské části. Kapacita základních škol Emy Destinnové a na náměstí Svobody v Praze 6 se zvětší o 240 míst díky půdním vestavbám za 87,6 milionu Kč bez DPH. Osm nových tříd se v září otevře v prostorách základní školy Na Balabence v Praze 9. Od letošního roku se v deváté městské části staví také zcela nová škola U Elektry. Dimenzovaná je zhruba pro 783 dětí. Nová škola by měla vzniknout rovněž v Šeberově. Tam je plánovaná škola se 14 třídami, tělocvičnou a venkovním hřištěm.

Fotogalerie
11 fotografií